Αφιερώματα

16/10/2021 - 16:44

Ο καφενές του Νταηπαναγιωτη στη Μυτιλήνη

Μπαινοντας στο παλιο λιμανι, στον αριστερο λιμενοβραχιονα, εκει που τωρα , στηθηκαν οι Πολυτεκνοι, τα Παραμυθια, ο Τζιμης ο Χοντρος και κατι αλλα ψητοπωλεια, μια φορα κι ενα καιρο, εκει που στο λιμανακι του, αραζαν οι ψαροβαρκες των ερασιτεχνων αλιεων, ηταν ο ξυλινος καφενες του Νταηπαναγιωτη, που εστεκε πανω σε πασαλους, μεσα στη θαλασσα και που μπορουσες κι εσυ να την δεις μεσα απο τις χαραμαδες τοου πατωματος του. Αυτο το αισθητικο κοσμημα του λιμανιου, δεν ξερω ποια βαρβαρος χειρ το γκρεμισε και χαθηκε η ομορφια του λιμενοβραχιονα, μιας και το κτισμα αυτο ηταν το σημα κατατεθεν της περιοχης.

Εμεις που το προλαβαμε και που το νιωθαμε σαν τοπο μοναδικο, ειχαμε την ευτυχια να γευτουμε οχι μοναχα τη μυρουδια του ψημενου χταποδιου και το αρωμα του ουζου, που το συνοδευε, αλλα και να γνωρισουμε απο κοντα και τους θαμωνες του.Εκει μαζευονταν οι απομαχοι της ζωης και καποιοι αλλοι desperados, που σιωπηλα καπνιζαν και επιναν τον καημο τους. Δεν ξερω πως το εβλεπαν οι αλλοι, αλλα για μενα ηταν μια γωνια γεματη ζεστασια, οπου μεσα απο τους καπνους των καθε λογης τσιγαρων της, ενιωθες πως βρισκοσουν στις βορειες θαλασσες, εκει που σμιγει η ομιχλη με τους συριγμους των μεγαλων καραβων που μπαινουν στα λιμανια τους ν' αραξουν.

Και θυμηθηκα τα φοιτητικα μου χρονια στη Θεσσαλονικη, και την ομιχλη της, οταν χωρις να το καταλαβω βρισκομουν στο λιμανι της, παντα Νοεμβρη μηνα, τοτε που τα φωτα του λιμανιου αχνοφαινονταν θαμπα μεσα στο σκοταδι της υγρης νυχτας.

Και τον Μανολη Αναγνωστακη να μου ψιθυριζει:

"Θυμασαι που σου'λεγα οταν σφυριζουν τα πλοια

Μην εισαι στο λιμανι........

Κι εβρεχε αληθεια πολυ κι ηταν ερημοι οι δρομοι

Με μιαν λεπτην ακαθοριστη χινοπωριατικη γευση

Κλεισμενα παραθυρα κι οι ανθρωποι

τοσο λησμονημενοι."

Φαινεται πως οι αναγκες δημιουργιας, εμπορικου λιμανιου, εφεραν και την καταστροφη στην περιοχη, αφου το μερος μπαζωθηκε και μετατραπηκε σε λιμανι των εμπορικων πλοιων. Και μαζι με το χαμενο τοπιο χαθηκε κι ο μοναδικος καφενες του Νταηπαναγιωτη.

Εμεινε ομως η φωτογραφια.

Βασος Ι. Βομβας

 

---

 

από την ομάδα Lesvosoldies με την επιμέλεια του Μάκη Μπεκιάρη

Μοιράσου το άρθρο!