Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973 γίνονταν με αποχή από τα μαθήματα μαθητών και σπουδαστών της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Τεχνικής Σχολής. Διοργανώνονταν από το Δήμο σε συνεργασία με επιτροπές μαθητών και σπουδαστών, καθώς και Σωματείων με δημοκρατικά συμβούλια. Στις 17 Νοέμβρη 1974 ορίστηκαν βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό οι εκδηλώσεις έγιναν τις επόμενες μέρες. Το 1975 η Παλλεσβιακή Κίνηση Νέων διοργάνωσε μαζί με το Δήμο Μυτιλήνης μεγάλη εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης με ομιλητές το δήμαρχο Απόστολο Αποστόλου και το συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη. Το πρωί έγινε μεγάλη πορεία προς το άγαλμα της Ελευθερίας από τους μαθητές των Λυκείων.
Η 17η Νοέμβρη καθιερώθηκε μετά από μερικά χρόνια ως ημέρα εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, όπως είχε επιβληθεί στην πράξη από τους Συλλόγους και τις Οργανώσεις της Νεολαίας. Στους διοργανωτές προστέθηκε και το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο μετά το 1982 που απέκτησε δημοκρατική διοίκηση. Από το 1983 το Δημοτικό Κέντρο Νεότητας διοργάνωνε πολύμορφες εκδηλώσεις, αξέχαστες για όσους χωρούσαν στο πάντα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου το Μουσικό Τμήμα, το Θεατρικό και όλα τα άλλα δημιουργούσαν αναπαραστάσεις των γεγονότων, με σκηνικά, με τραγούδια, με μονόπρακτα, που συγκινούσαν τους θεατές.
Με την ευκαιρία της φετινής 48ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που οδήγησε στο γκρέμισμα της χούντας των συνταγματαρχών, θα κάνουμε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε παλαιότερες πορείες και εκδηλώσεις του λαού και της νεολαίας της Μυτιλήνης.