Αφιερώματα

03/10/2019 - 06:00

Οι Παφλιώτες που "ταΐζουν" τη Νέα Υόρκη

Χρήστος Γραμματάς και Μπάμπης Τσακαράκης

Δεν υπάρχει πόλη, κωμόπολη ή χωριό στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως ελληνική παρουσία και το Tarrytown, μία μικρή πόλη εντεκάμισι χιλιάδων κατοίκων στη βόρεια περιφέρεια της Νέας Υόρκης, γνωστή ως up state, δίπλα ακριβώς στο ποταμό Χάντσον δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Στο κέντρο ακριβώς της πόλης και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 1 North Broadway βρίσκεται το εστιατόριο «Lefteris Gyro Authentic Greek Cuisine». Είναι ιδιοκτησία του Χρήστου Γραμματά, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Πάμφιλα της Λέσβου.

Όπως είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο γενικός διευθυντής του εστιατορίου, Μπάμπης Τσακαράκης, ο οποίος είναι ανιψιός του κ. Γραμματά, «καθώς βλέπετε εδώ το μαγαζί είναι κέντρο αναφοράς ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών». Τόνισε πως «όλα τα φαγητά είναι εξαιρετικής ποιότητας, φρέσκα και οι μερίδες πλούσιες, αλλά το χταπόδι είναι το κάτι άλλο, αφού να σκεφθείτε ότι έρχονται από μακρινές αποστάσεις για να γευθούν, ακόμα και από το Μανχάταν».

Διαθέτει μεγάλη ποικιλία φαγητών ξεκινώντας με κρύα και ζεστά ορεκτικά, περνώντας στις σούπες και τις σαλάτες, στα θαλασσινά και ψαρικά και φυσικά στα παραδοσιακά μουσακά, παστίτσιο, παϊδάκια, γύρω, σουβλάκια και αρκετοί συνδυασμοί, κι όλα αυτά σε τιμές εξαιρετικά προσιτές, καθαριότητα και πολλή καλή περιποίηση.

Ο κ. Γραμματάς έχει ανοίξει άλλα δύο μαγαζιά, το ένα στην πόλη Mt. Kisco Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 190 East Main Street και το άλλο στο Yonkers Νέας Υόρκης στη διεύθυνση 242 Market Street, ενώ όπως είπε ο Μπάμπης Τσακαράκης «ετοιμάζεται να ανοίξει κι άλλο ένα».

Ο κ. Τσακαράκης μίλησε με νοσταλγία για το χωριό του τα Πάμφιλα, αλλά και για τη Λέσβο γενικότερα την οποία έχει να επισκεφθεί 18 χρόνια, αλλά σκέφτεται να την επισκεφτεί στο εγγύς μέλλον με την οικογένειά του.

Ο Γεώργιος Λεγάκης, εργάζεται στο εστιατόριο «Lefteris Gyro» επί δέκα πέντε χρόνια, υποδέχεται και εξυπηρετεί τους πελάτες πάντοτε με χαμόγελο και ευγένεια. Κατάγεται από τη Σπάρτη και είναι γνωστός στην Ομογένεια καθότι είχε παλαιότερα την ορχήστρα «Ουράνιο Τόξο» και σκόρπιζε μουσικές νότες στις κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ είναι καθημερινός αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα» επί πολλά χρόνια.

Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος: Ο Μπάμπης Τσακαράκης διευθυντής του εστιατορίου Lefteris στο Tarrytown της Νέας Υόρκης με τον Γιώργο Λεγάκη τον χαμογελαστό υπάλληλο ο οποίος εξυπηρετεί τους πελάτες πάντοτε με χαμόγελο.

Μοιράσου το άρθρο!