Αφιερώματα

19/07/2021 - 11:25

Παπουτσάνης: Πώς από την Λέσβο του 1870 έφτασε να εξάγει σαπούνι στην Αμερική και την Ευρώπη

Παπουτσάνης – 150 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας: Πώς από την Λέσβο του 1870 έφτασε να εξάγει σαπούνι στην Αμερική και την Ευρώπη

Υπάρχει κάποιο άρωμα που να σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια; Κάτι που φέρνει στο μυαλό σας αναμνήσεις παιδικής αθωότητας, καλοκαίρια στο χωριό και ζεστές αγκαλιές από τους παππούδες; Για κάποιους αυτές οι στιγμές είναι συνυφασμένες με το πασίγνωστο σαπούνι Παπουτσάνης.

Αυτό τουλάχιστον, συμβαίνει στη δική μου περίπτωση. Κάθε φορά που φτάνει στη μύτη μου το άρωμα του σαπουνιού Καραβάκι, έρχονται στο μυαλό μου τα καλοκαίρια στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Το χαρακτηριστικό άρωμα που είχε η αγκαλιά τους μόλις έβγαινα από το αυτοκίνητο μετά το πολύωρο ταξίδι και έτρεχα να τους σφίξω δυνατά. Αλλά και η μυρωδιά στα δροσερά σεντόνια που κοιμόμουν τα μεσημέρια μετά από ώρες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού.


Μετά από 150 χρόνια με μυρωδιές και αναμνήσεις, η εταιρεία έχει κάθε λόγο να γιορτάζει την ιστορία της και να υπογράφει μία νέα πορεία για ένα ακόμη πιο δυναμικό μέλλον. Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, για την Παπουτσάνης ο φετινός εορτασμός έχει καθαρά ανθρώπινο χαρακτήρα. Με τη δημιουργία μιας επετειακής συσκευασίας με λευκό σαπούνι υψηλής ποιότητας, προχωράει σε μια συνεργασία υψηλής αξίας με το ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ, με στόχο να στηρίξει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Για κάθε πώληση του επετειακού σαπουνιού Παπουτσάνης, προσφέρεται ένα προϊόν προσωπικής φροντίδας σε κοινωφελείς οργανισμούς μέσω του ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ. Επιπλέον, η Παπουτσάνης ενισχύει και οικονομικά το σωματείο, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεχή του προσπάθεια να βελτιώνει τη λειτουργία του με στόχο την αποτελεσματικότερη φροντίδα των ευπαθών ομάδων που στηρίζει.

δ
Συσκευασία   σαπουνιού για τα 150 χρόνια ιστορίας της Παπουτσάνης

Μια μικρή εταιρεία από την Λέσβο που εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας


Πού να το φανταζόταν ο Δημήτρης Παπουτσάνης το 1870 στη Λέσβο όπου ζούσε, ότι θα δημιουργούσε ένα brand που θα ήταν συνυφασμένο με την ίδια την ιστορία της Ελλάδας και την καθημερινότητα των Ελλήνων;
Συγκεκριμένα, το 1870, ο Δημήτρης Παπουτσάνης ιδρύει το πρώτο ατμοκίνητο εργοστάσιο παραγωγής ελαιόλαδου και σαπωνοποιείο της περιοχής. Με εκλεκτές πρώτες ύλες τα αγνά φυτικά έλαια, αρχίζει να παράγει πράσινο σαπούνι ελαιόλαδου. 43 χρόνια αργότερα, μεταφέρει την έδρα στον Πειραιά και κατασκευάζει ένα από τα πρώτα εργοστάσια σαπουνιού στην Ελλάδα. Η καινοτομία συνεχίζεται το 1917 με την παραγωγή πράσινου σαπουνιού μπουγάδας για τις νοικοκυρές της εποχής αλλά και την παραγωγή σαπουνιού Μασσαλίας για ευρεία κατανάλωση.

Έχοντας αφουγκραστεί τις ανάγκες των Ελλήνων, το 1936 καινοτομεί ξανά και παρουσιάζει κάτι πρωτόγνωρο στην ελληνική αγορά της εποχής: Σαπούνι με άρωμα πασχαλιάς και σαπούνι «Φλώρα», το πρώτο σαπούνι σε συσκευασία ζελατίνας. Μεταπολεμικά και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας, η Παπουτσάνης λανσάρει ένα ακόμη προϊόν, αγαπημένο μέχρι και σήμερα, που ταξιδεύει σε πολλά σπίτια σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό: το εμβληματικό «Καραβάκι»! Ακολουθούν νέες μονάδες παραγωγής λιπαρών οξέων – γλυκερίνης, καλλυντικών και βρώσιμων ελαίων και λιπών, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 κατασκευάζει το πρώτο σαπούνι γλυκερίνης.


Πώς όμως κατάφερε μία ελληνική εταιρεία να πετύχει τόσα πολλά και να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας;

d
Διαφήμιση εποχής για το εμβληματικό «Καραβάκι»


Οι λόγοι για την εξέλιξη και τη διαχρονικότητα της Παπουτσάνης που μετρά πλέον 150 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, θα μπορούσαν ίσως, να αναχθούν σε τρεις βασικούς: την ποιότητα των προϊόντων της, την καινοτομία αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Βασικός γνώμονας της δημιουργίας και παραγωγής των προϊόντων περιποίησης και προσωπικής φροντίδας τα οποία εμπιστεύονται οι Έλληνες καταναλωτές (και όχι μόνο) εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, είναι οι αγνές πρώτες ύλες και τα μοναδικά συστατικά της Μεσογείου.


Η σαπωνοποιεία Παπουτσάνης δημιουργήθηκε στη Λέσβο από έναν πρωτοπόρο και οραματιστή άνδρα
Δύο ακόμη λόγοι για την επιτυχία της Παπουτσάνης είναι η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο πάντα τον ίδιο τον άνθρωπο.
Οι καινοτομίες της Παπουτσάνης στην πάροδο των χρόνων, είναι παράδειγμα - πρότυπο στις σύγχρονες εταιρείες που επιδιώκουν μια ανάλογη εξέλιξη.

Ακόμη, η καινοτομία και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Παπουτσάνης μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ της κοινωνίας, όπως αποδείχθηκε το 2020 , με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν η εταιρία προσάρμοσε την παραγωγή της προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για αντισηπτικά προϊόντα. Μάλιστα, η σειρά αντισηπτικών Natura βρίσκεται στην πρώτη θέση προτίμησης των Ελλήνων και αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς 2021.


Όσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Παπουτσάνης ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της αγοράς με ευθύνη και σεβασμό προς την κοινωνία και το περιβάλλον.
Επιδιώκει την αύξηση της δραστηριότητας της και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων & εξελιγμένων προϊοντικών συνταγών και συσκευασιών, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Προσανατολίζεται σε φιλικές προς το περιβάλλον συνθέσεις, ενώ παράλληλα τα υλικά συσκευασίας είναι 100% ανακυκλώσιμα και μεγάλο ποσοστό αυτών προέρχεται από ανακυκλωμένα. Την ίδια στιγμή, επενδύει στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων περιποίησης σε στερεά μορφή - αφρόλουτρων, σαμπουάν, ενυδατικών σώματος, τα οποία συντελούν στη μείωση χρήσης πλαστικού, συντηρητικών και νερού . Η Παπουτσάνης, αφουγκραζόμενη την παγκόσμια πραγματικότητα, οδηγεί την έρευνα στην Ελλάδα για τη γενιά water free προϊόντων του αύριο.

 

Ξεπερνώντας τα ελληνικά σύνορα


Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια επιτυχημένη εταιρεία που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και ανταγωνίζεται επάξια εταιρείες του εξωτερικού. Μάλιστα, η Παπουτσάνης συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών στην Ευρώπη, με την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, χάρη στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της κάνει εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να είναι ανάμεσα στις χώρες που καταγράφουν άνω του 50% του τζίρου των εξαγωγών. Και δεν μένει εκεί. Η Παπουτσάνης συνεργάζεται με κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις αλλά και αλυσίδες ξενοδοχείων, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, για τη διάθεση σαπουνιών και υγρών καλλυντικών, επεκτείνοντας διαρκώς την παρουσία της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και την Ασία.


Ένα γλυκό, λοιπόν άρωμα, που φέρνει τόσες αναμνήσεις στον καθένα από εμάς, κρύβει από πίσω του μια ολόκληρη ιστορία καινοτομίας, εξέλιξης και ανάπτυξης που λίγες ελληνικές εταιρίες έχουν πετύχει. Να τους ευχηθούμε και τα επόμενα 150 χρόνια να παραμείνουν πιστοί στις αξίες της ελληνικότητας, της αγνότητας και του σεβασμού για να μας προσφέρουν ακόμη περισσότερες αναμνήσεις!

 

πηγη : https://www.iefimerida.gr/
 

Μοιράσου το άρθρο!