Αφιερώματα

07/10/2021 - 08:42

Πέτρες και κορμοί δέντρων γίνονται έργα τέχνης στους Πύργους Θερμής από τον Γιώργο Σπανό

Πάνω στην σκληρή επιφάνεια της ελιάς και της πέτρας, με πολύ κόπο, αγάπη και μεράκι ο Γιώργος Σπανός, ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης από τη Λέσβο, χαράζει φιγούρες και πρόσωπα από την ιστορία, την μυθολογία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

 

Αξιοποιώντας τον χρόνο του, ως συνταξιούχος πια, δημιουργεί μια σειρά από γλυπτά σε ξύλο και πέτρα που στολίζουν την αυλή του σπιτιού του, στους Πύργους Θερμής Λέσβου.

55

Όπως τα χέρια που σκάλισε στα κλαδιά της καρυδιάς που ξεράθηκε και που είναι σαν να απευθύνουν ικεσία στον ουρανό ή τα δεντρόσπιτα που έφτιαξε σε θαλασσόξυλα που ξέβρασε η θάλασσα. Για τον κ. Σπανό, τα έργα που φτιάχνει τα νοιώθει σαν παιδιά του όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά.

Αφήνοντας πίσω του μια επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα σήμερα ασχολείται με αυτό που τον συγκινούσε από νεαρή ηλικία, το σκάλισμα των κορμών δέντρων ή το πελέκημα της πέτρας. Συνεχώς πειραματίζεται σε νέα κούτσουρα που μαζεύει στην αυλή του.

ψ

Η ανάγκη του για δημιουργία σε συνδυασμό με τη φαντασία που έχει, μετέτρεψε πέτρες, ξύλα και κορμούς δέντρων σε μικρά έργα τέχνης.

Και δεν είναι τα μόνα έργα που έχει να παρουσιάσει καθώς στην αυλή του όπου και να γυρίσει η ματιά βλέπει τα έργα που φέρουν τη δική του σφραγίδα…Τις συλλογές εργαλείων και αντικειμένων άλλης εποχής, τις βοτσαλωτές αυλές, την λίμνη με τα νούφαρα, το ηλιακό ρολόι. Όλα φτιαγμένα με αστείρευτη φαντασία και μεράκι από τα χέρια του κ. Γιώργου Σπανού.

φ

 

Δείτε το βίντεο:

 

πηγη: Δήμητρα Λαχουρή / ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!