Αφιερώματα

07/03/2023 - 10:41

Teddy Santis : ο Ελληνοαμερικανός Πολιχνιάτης σχεδιαστής που έφτιαξε τα πιο κομψά αθλητικά ρούχα

Ο Teddy Santis του νεοϋορκέζικου brand Aimé Leon Dore αποδεικνύει με τη νέα συλλογή του, που τιτλοφορείται ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ότι θα μπορούσε να σχεδιάζει τις επίσημες εμφανίσεις των μεγαλύτερων ομάδων σε Champions League και NBA.

Ο Teddy Santis γεννήθηκε στο Κουίνς στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες γονείς δεύτερης γενιάς. Ο πατέρας του καταγόταν από τον οικισμό Πολιχνίτο στη Λέσβο. Εκεί, πέρασε όλα τα καλοκαίρια του ως παιδί και έφηβος. Λάτρευε τη μουσική και έγινε Dj, ανεβαίνοντας στα decks των μεγαλύτερων κλαμπ στον κόσμο, αλλά και στο δικό μας, Venue στη νυχτερινή Αθήνα των 00s.

δ

Παράλληλα με τη μουσική, ξεκίνησε να ερωτεύεται και το design και τη μόδα. Αρχικά, άνοιξε ένα κατάστημα οπτικών με φίλους του στη Νέα Υόρκη, το οποίο δεν πήγε καθόλου καλά και μερικά χρόνια αργότερα, το 2014 αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του fashion brand.

Μία εταιρεία ένδυσης, που να παντρεύει τη streetwear αισθητική του Κουίνς με την ελληνική παράδοση και την αγάπη του για το χιπ χοπ των 90s και μία ακόμα, το μπάσκετ.

«Είναι ρούχα που φοράει ο παππούς μου στο χωριό κάθε μέρα, αλλά και όσα επιλέγει ο LeBron James. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, αλλά κοινός παρονομαστής είναι οι λόγοι για τους οποίους τα φορούν αυτοί οι δύο άνθρωποι – επειδή τους αντιπροσωπεύουν.

Δεν αντανακλούν τάσεις, είναι ρούχα που συμπληρώνουν την προσωπικότητά τους, τους βοηθούν να μένουν συντονισμένοι με το είναι τους», δήλωσε πέρυσι σε συνέντευξη του στην ελληνική Vogue για να προσθέσει: 

«Στη Νέα Υόρκη μεγάλωσα με φαρδιά παντελόνια, φούτερ, αθλητικά παπούτσια και σκουφάκια, αλλά φορούσα πουκάμισο, παντελόνι και driving shoes όταν έβγαινα με τους Ελληνοαμερικάνους φίλους μου, που είχαν πιο ευρωπαϊκό αέρα στο ντύσιμο». 

3

Το brand είναι το Aimé Leon Dore, που χαρακτηρίζεται ως το πιο cool αντρικό sport και ready-to-wear brand στις μέρες μας, την ίδια στιγμή που ο Santis (είναι επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής της New Balance) αποκαλείται ο νέος Ralph Lauren, καθώς εδώ και εννέα χρόνια έχει καταφέρει μέσα από τις δημιουργίες του να δώσει νέα πνοή στο preppy look, το κατεξοχήν αμερικάνικο κολεγιακό ντύσιμο, που εμπνέεται από τον αθλητισμό. 

Όπως ο ίδιος έχει εξηγήσει, η ονομασία του brand (που από το 2022 συνεργάζεται με τον όμιλο-κολοσσό LVMH, όπου ανήκει και η Louis Vuitton) προέρχεται από τη γαλλική λέξη «αγαπώ» (aime), το όνομα του πατέρα του, Λεωνίδας (Leon) και την τελευταία συλλαβή του ονόματός του (Dore από το Theodore, Θεόδωρος).

 

Το «φιλότιμο» και ο κόσμος των σπορ, σύμφωνα με τον Teddy Santis 

Πρόσφατα, ο Teddy Santis αποκάλυψε την καινούργια συλλογή του Aimé Leon Dore για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 μέσα από ένα lookbook με φωτογραφίες των νέων ρούχων, αλλά και μέσα από μία καμπάνια, ένα βίντεο μόλις 30 δευτερολέπτων που τιτλοφορείται ΦΙΛΟΤΙΜΟ και μας ταξιδεύει από ένα διαμέρισμα που μοιάζει σαν να βρίσκεται στην Ελλάδα στους δρόμους του Κουίνς υπό τους ήχους του Notorious Thug του Notorious B.I.G..

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που ο σχεδιαστής επιλέγει να γυρίσει μία καμπάνια που εκτός από τις νέες του δημιουργίες διαφημίζει και την ελληνική του καταγωγή.

Το 2021, με αφορμή τη συλλογή για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021-22, έφτιαξε ένα βίντεο, γυρισμένο στη Λέσβο, όπου υπό τους παραδοσιακούς ήχους των κλαρίνων πρωταγωνιστούσαν βοσκοί, ψαράδες, γιαγιάδες που καθάριζαν φασολάκια, παιδιά που έκαναν ποδήλατο και έπαιζαν στα σοκάκια. Όλοι ανεξαιρέτως ήταν ντυμένοι με τα streetwear κομμάτια του brand.

Επιστρέφοντας στην τελευταία του κολεξιόν, το ΦΙΛΟΤΙΜΟ είναι μία σειρά ρούχων που συνδυάζει το sport με το smart casual ντύσιμο, δημιουργώντας preppy σύνολα, που αγκαλιάζουν σχεδόν όλο το φάσμα του αμερικάνικου αθλητισμού: από το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ και το ράγκμπι, την ποδηλασία και το γκολφ, το τένις και το χόκεϊ.

 

α

Από την ποδοσφαιρική φανέλα μέχρι την μπασκετική βερμούδα και το μπλουζάκι του ράγκμπι, ο Santis αποδεικνύει ότι τα αθλητικά ρούχα μπορούν να μην είναι βαρετά, αλλά να μεταμορφώνονται σε κομψά κομμάτια που φοριούνται καθημερινά και συνδυάζονται με τα πάντα, ακόμα και με παντελόνια κοστουμιού.

Για τον Ελληνοαμερικανό σχεδιαστή η αγάπη του για το μπάσκετ και για τον αθλητισμό γενικότερα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό πάθος ή μία έμπνευση για δημιουργία. Είναι ένα αισθητικό σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της ιδέας του για το τι σημαίνει αντρικό στυλ, σήμερα.

 

πηγη:

Μοιράσου το άρθρο!