Αφιερώματα

18/01/2016 - 15:04

Θάνατος και χιόνι στην Αγιάσο - Κατευόδιο στο μακροβιότερο Καρνάβαλο

Σήμερα 18 Ιανουαρίου 2016 - του Αγίου Αθανασίου - η Αγιάσος αποχαιρέτησε το Μαθουσάλα του αγιασώτικου καρναβαλιού, Παναγιώτη Νικολάου Ξαφέλη, κατά κόσμον Νικρόταλου.

 
Ο μακροβιότερος Αγιασώτης Καρνάβαλος έσβησε χθες στα 95 του χρόνια και βαδίζει πλέον τη λεωφόρο της ατέρμονης αιωνιότητας. Άφησε τη στερνή του ανασαιμιά δίπλα στο άγιο φυλαχτό του, τη ζωγραφική απεικόνιση του προπατορικού αμαρτήματος από το Δημήτρη Χαδεμένο (Απουξ’τάρ’) στο αλησμόνητο καρναβαλικό συγκρότημα «Τα σκαλοπάτια της ζωής» (1-3-1972). Η ζωή του ήταν συνυφασμένη με το μοναδικό πατροπαράδοτο καρναβαλικό έθιμο της Αγιάσου το οποίο υπηρέτησε αταλάντευτα και παθιασμένα μέχρι και τα ενενήντα του χρόνια, όταν πραγματοποίησε την τελευταία του επίσημη εμφάνιση στην Πλατεία Δημαρχείου. 
 
Και την ημέρα της κηδείας του η Αγιάσος ντύθηκε στα λευκά. Ο Παναγιώτης Κουτσκουδής ανάρτησε φωτογραφίες από το χιονισμένο νεκροταφείο της Αγιάσου λίγο μετά το κατευόδιο στο Παναγιώτη Ξαφέλη, Ο φόβος του θάνατου ντύθηκε στα λευκά, η απόλυτη γαλήνη του χώρου και του χιονιού... ο αποχαιρετισμός στον Αγιασώτη Καρνάβαλο ίσως αποκτά άλλες διαστάσεις.
 
Μια στιγμή αθανασίας αυτές οι εικόνες ...
 
 
 
Αναφέρει ο Παναγιώτης Κουτσκουδής: "Θα κρατάμε αναμμένο το καντήλι της θύμησής του και θα ακολουθάμε τα χνάρια του, διακονώντας με θρησκευτική ευλάβεια την προαιώνια Παράδοσή μας. Από σήμερα χαράς ευαγγέλια στον άλλο κόσμο! Θα τον περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες οι παλιοί καρνάβαλοι, για να προετοιμάσουν την ερχόμενη Αποκριά! Θείους, γη Κουκουβάλα, του Χαλέλ’, Τσαμπλάκους, Στιφανής, γη Κουκώνα, του Πλουμαρ’τέλ’, τ΄Ακριβλέλ’, γη Πασχαλιά, γη Βαγιάνα, γη Γιαπρακάδινα, του Μπουλμπούλ’, του Χαρέλ’, του Διουλί, Μινιλής, Όμηρος, του Μ’τζουρέλ’, Ντιλόγκους, του ΦιΠι, Σκανταλιάρ’ς, Κότσους, γη Φασούλα, Κατσαρός, όλοι οι μεγάλοι ιεροφάντες του εθίμου που ξεπροβοδίστηκαν πριν απ’ αυτόν. Εδώ πενθούμε όταν αποχωριζόμαστε κάποιον αγαπημένο. Εκεί γλεντοκοπάνε και ξεφαντώνουν, όταν τον υποδέχονται…"

Μοιράσου το άρθρο!