Αγροτικά - Αλιεία

19/09/2022 - 11:26

Απαραίτητοι οι νέοι αγρότες στην ανάπτυξη της υπαίθρου - Άρθρο του Στρατή Νικολάου

του Στρατή Νικολάου *

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας και η περιφέρεια γενικότερα είναι η δημογραφική γήρανση και η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει σε ένα τόπο αν δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, επομένως αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμα χωριά, ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα, να αντιμετωπίσουμε την επισιτιστική κρίση ή να προστατέψουμε το περιβάλλον, πρέπει επειγόντος να πάρουμε μέτρα για να κρατήσουμε τους ανθρώπους στη περιφέρεια και ειδικά τους νέους.

Είναι αναγκαίο, όσο ποτέ άλλοτε, ένα πρόγραμμα δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού με ένα ειδικό σχέδιο επεμβάσεων, όπως, θεσμικών αλλαγών, επενδυτικών κινήτρων, κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων, με στόχο τη βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών, που θα στηρίξει τη διαδοχή και εγκατάσταση στη γεωργία και θα αξιοποιεί τη δημόσια αγροτική γη.

Η βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης και η στήριξη των ενεργών αγροτών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού μας τομέα, συγχρόνως όμως θα αποτελέσει παράγοντα αλληλεπίδρασης για την ανάπτυξη της υπαίθρου (1).  

Η ΕΕ έχοντας αντιληφθεί αυτή την επείγουσα αναγκαιότητα στη νέα ΚΑΠ έχει διπλασιάσει τους πόρους του ΠΑΑ για την εγκατάσταση νέων αγροτών.

Αν η ύπαιθρος και ο αγροτικός τομέας χρειάζονται ανθρώπους για να αναπτυχθούν και να μην ερημώσουν, τότε, τα Προγράμματα των Νέων Αγροτών πρέπει να τύχουν της απόλυτης προτεραιότητας της όποιας κυβερνητικής πολιτικής για την στήριξη της και ανθρώπινη αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Είναι κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και για την ακριτική μας περιοχή, θα έλεγα εθνική ανάγκη, να εντάσσονται σ αυτά όλοι ανεξαιρέτως οι επιλέξιμοι νέοι αγρότες. Οι νέοι εκτός από τον δυναμισμό τους, είναι πιο ευπροσάρμοστοι στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις της ΚΑΠ. Είναι πιο έτοιμοι να δεχτούν τη νέα γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες αλλά και να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες πλέον στον αγροτικό τομέα. Οι δεσμεύσεις  αλλά και η χρονική διάρκεια του νέου προγράμματος επίσης εγγυώνται ότι οι νέοι αγρότες θα παραμείνουν, σε μεγάλο ποσοστό, στον τόπο τους.

Πρέπει, τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, να πιέσουν όσο μπορούν την κυβέρνηση ώστε όλοι οι επιλέξιμοι νέοι αγρότες να ενταχθούν στο τρέχον πρόγραμμα.

Υπενθυμίζω ότι ο Βουλευτής  του Σύριζα Γ. Μπουρνούς ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή σχετικό αίτημα. Πόροι υπάρχουν αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση.

Η ένταξη όλων των επιλαχόντων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών επιβάλλεται και από τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του αγροτικού τομέα της Περιφέρειάς μας λόγω της νησιωτικότητάς της αλλά και βαρύτητας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην οικονομία κάθε νησιού ξεχωριστά.

Προφανώς, δεν αρκούν μόνο τα προγράμματα νέων αγροτών για την  δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού. Χρειάζεται η συνεχής ενθάρρυνση, προστασία και καθοδήγηση των αγροτών καθ  όλη την περίοδο εξάσκησης του επαγγέλματός τους (επιδοτήσεις, προγράμματα ΠΑΑ, χρηματοδοτήσεις, αγροτικές συμβουλές, θεσμική και συλλογική οργάνωση, κα.).

Χρειάζεται επίσης και  αναβάθμιση όλων των κρατικών και δημόσιων Υπηρεσιών που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. Ειδικά οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των νησιών μας, παρ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι σ αυτές, έχουν ανάγκη από προσλήψεις προσωπικού. Τα κενά που έχουν στα Οργανογράμματά τους είναι μεγάλα.  Οι καθυστερήσεις που πολλές φορές παρατηρούνται στην εκτέλεση των Αγροτικών Προγραμμάτων της Περιφέρειας, τις περισσότερες φορές, οφείλονται σ αυτό το λόγο.

Είναι αυτονόητο ότι, οι αγροτικές πολιτικές δεν αρκούν από μόνες τους να μειώσουν την απόσταση που χωρίζουν τον αστικό από τον αγροτικό χώρο. Χρειάζονται και άλλες παράλληλες πολιτικές που χτίζουν δεσμούς με την ύπαιθρο και εξασφαλίζουν συνολικά ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού στην περιφέρεια ώστε αυτή να γίνει ελκυστικός ως τόπος εργασίας και διαμονής των νέων. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας που έφτιαξε ειδικό Υπουργείο για το σκοπό αυτό ενώ για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου θα επενδύσει κοντά στα 10 δισ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, τα ειδικά μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του Σύριζα Αλ. Τσίπρας προχτές στην ΔΕΘ για την  αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου, όμως εκτός από αυτά απαιτείται και ένα γενναίο περιφερειακό πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της στην κατεύθυνση των όσων αναφέραμε παραπάνω.  

 

* Στρατής Νικολάου – Υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  Λέσβου.

 

(1). Χ. Κασίμης: Για μια αγροτική ανάπτυξη βιώσιμη, φιλική στο περιβάλλον & κοινωνικά συνεκτική.

 

  

Μοιράσου το άρθρο!