Αγροτικά - Αλιεία

10/07/2013 - 13:11

Αποκλειστικό: Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το διαγωνισμό της δακοκτονίας στη Λέσβο

yle="text-align: justify;">To Lesvosnews.net   αποκαλύπτει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη δακοκτονία. (Υπενθυμίζουμε ότι φέτος στη Λέσβο είναι η δεύτερη χρονιά που  για το έργο της δακοκτονίας γίνεται διαγωνισμός ανάληψης απο ιδιώτη.  Ανάδοχος την προηγούμενη χρονιά  ήταν η εταιρεία «Δόμηση Αιγαίου». Φέτος κατατέθηκαν στο διαγωνισμό της Περιφέρειας  δύο προσφορές από τις εταιρείες ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ και  VIOPSEC ΕΠΕ)

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  132/2013 γεννάει πολλά ερωτηματικά τόσο για τη διαδικασία του διαγωνισμού όσο και για αυτή καθεαυτή την απόφαση.  Ουσιαστικά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «δικαιώνει» την  VIOPSEC ΕΠΕ και «ανακαλύπτει» πρόβλημα στην ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ.

 

Διαδικασία διαγωνισμου

Σχετικά με  τη διαδικασία του διαγωνισμού  στο έγγραφο του  Ελεγκτικού Συνεδρίου  αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγήθηκε την αποδοχή της VIOPSEC ΕΠΕ αν και στο καταστατικό της εταιρείας ΔΕΝ γινόταν αναφορά σαν σκοπός της εταιρείας η ανάληψη ενός τέτοιου έργου!!!  Το σκεπτικό της αποδοχής της Επιτροπής αναφέρει ότι και στο διαγωνισμό της προηγούμενης  χρονιάς  η εταιρεία ΔΟΜΗΣΗ  ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ  είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό και στη συνέχεια  τροποποίησε το καταστατικό της. (θυμίζουμε ότι στον περσινό διαγωνισμό δακοκτονίας υπήρχε μόνο η προσφορά από την ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ)

Με βάση αυτό το σκεπτικό η Επιτροπή θεώρησε ότι η μη αναγραφή του σκοπού για δολωματικούς ψεκασμούς  ελαιοδέντρων στο καταστατικό της  VIOPSEC ΕΠΕ αποτελεί και τυπικό και όχι ουσιαστικό θέμα (Πρακτικό 1/23.4.2013).

Στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας  (350/25.04.2013)  δεν αποδέχτηκε  το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού  και απέρριψε το φάκελο της VIOPSEC ΕΠΕ αφού η ικανότητα ανάληψης του έργου μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από το καταστατικό της υποψήφιας εταιρείας.  Επομένως η Οικονομική Επιτροπή απορρίπτει την VIOPSEC ΕΠΕ χωρίς άνοιγμα της προσφοράς και συνεχίζει το διαγωνισμό με την ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ.

Βροχή ενστάσεων...

Η VIOPSEC ΕΠΕ  για τους παραπάνω λόγους άσκησε ένσταση (3433/02.05.2013) και η οποία απορρίφθηκε με την απόφαση 400/10.05.2013

Στη συνέχεια η Επιτροπή Διαγωνισμού αποσφράγισε και έκανε δεκτή την προσφορά της  εταιρείας ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ . Η VIOPSEC ΕΠΕ   κάνει ξανά ένσταση διότι θεώρησε ότι η ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ είχε υποβάλει δύο φακέλους με την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» και «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ».  Ασφαλώς αυτή η ένσταση απορρίφθηκε  αφού σε όλους τους διαγωνισμούς ο φάκελος υποβάλλεται εις διπλούν.

Τελικά η Επιτροπή Διαγωνισμού κατακυρώνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ με τιμή 0,06 ευρώ ανά προστατευόμενο δέντρο.

 

Η απόφαση του Ελεγκτικού

Στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο  «ανακαλύπτει» πρόβλημα στα δικαιολογητικά που προσκόμισε η εταιρεία ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ.

Και λέμε «ανακαλύπτει» γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει δικαιολογητικό που ΔΕΝ είχε προβλεφθεί από την αρχική διακήρυξη της Περιφέρειας.  Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρεται  στο δικαιολογητικό με την αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετοχών της ΔΟΜΗΣΗΣ  ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ και των αριθμό μετοχών του κάθε μετόχου.  Δικαιολογητικό που έχει προσκομισθεί αλλά δεν έχει καταγραφεί αφού δεν ήταν απαιτούμενο.

Προσέξτε τι αναφέρει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

«Η πλημμέλεια αυτή έχει ως συνέπεια το απαράδεκτο της προσφοράς  της (σσ ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ)  και το γεγονός ότι η διακήρυξη των ανωτέρω δικαιολογητικών δεν ασκεί επιρροή αφού η προσκόμιση απαιτείται ευθέως από τις προεκταθείσες  αναγκαστικού δικαίου διατάξεις»

Δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει την εταιρεία ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ για κάτι που είχε στο φάκελο υποψηφιότητας αλλά ΔΕΝ έχει καταγραφεί αφού ΔΕΝ προβλεπόταν από την αρχική διακήρυξη!!! 

Νομικές υπερβολές που γεννούν πολλά ερωτήματα...

 

Αντίθετα το Ελεγκτικό Συνέδριο  δικαιώνει την VIOPSEC AE   και χαρακτηρίζει την αιτιολογία  αποκλεισμού της από την Επιτροπή Διαγωνισμού «παράνομη και πλημμελή»  καθώς θεώρησε ότι η ικανότητα της εταιρείας για ψεκασμούς δεν μπορεί να κριθεί με βάση το καταστατικό της  και δεν αναφέρεται στη διακήρυξη διάταξη για υποχρέωση του υποψήφιου να έχει καταστατικό με την ανάλογη παροχή υπηρεσιών! 

Επομένως το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ότι μη νομίμως αποκλείσθηκε η VIOPSEC AE   και κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της  εταιρείας ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ.

 

Προκύπτουν τα ερωτήματα:

  1. Η  Επιτροπή Διαγωνισμού γιατί αρχικά εγκρίνει τη συμμετοχή της VIOPSEC ΕΠΕ  στο διαγωνισμό από τη στιγμή που στο φετινό διαγωνισμό υπάρχουν δύο συμμετοχές και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περσινό επιχείρημα για διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.
  2. Γιατί η διακήρυξη της Περιφερείας δεν προέβλεπε το έγγραφο με την μετοχική σύνθεση και των αριθμό των μετοχών και...αφέθηκε στις «προεκταθείσες» διατάξεις ...προσκομίσεις δικαιολογητικών που ΔΕΝ καταγράφονται.  Τελικά αυτό το έγγραφο με τη μετοχική σύνθεση  και τον αριθμό μετοχών της ετειρείας ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ που «παράπεσε» κατά το κ. Γιαννάκη στη Μυτιλήνη ή στην Αθήνα στο Ελεγκτικό Συνέδριο;
  3. Πως είναι δυνατόν το Ελεγκτικό Συνέδριο να θεωρεί ότι η επάρκεια δεν είναι θέμα καταστατικού μιας εταιρείας (VIOPSEC ΕΠΕ) αλλά....  βαδίζει με το σκεπτικό ας δοκιμάσουμε την εταιρεία και βλέπουμε!

ΚΑΙ κάτι τελευταίο:

Ποιοι είναι οι συνεργάτες της VIOPSEC ΕΠΕ  στη Μυτιλήνη μιας και η έδρα της εταιρείας είναι στην Αθήνα!

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!