Αγροτικά - Αλιεία

30/09/2022 - 14:24

Αυτό είναι το ελαιόλαδο της Λέσβου που κέρδισε Χρυσό βραβείο στην Αργεντινή

Χρυσό βραβείο Grand Prestige στο διεθνή διαγωνισμό Olivinus International Olive Oil Competition 2022 στην Αργεντινή!

Μια πολύ σημαντική διάκριση σε διεθνές επίπεδο, για το βιολογικό ελαιόλαδο Rogada (Αμπελικό Λέσβου ), σημειώθηκε στο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου Olivinus International Olive Oil Competition 2022, καθώς κατέκτησε το χρυσό βραβείο (Gran Prestigio Oro).

Ο διεθνής διαγωνισμός OLIVINUS International Competition 2022 πραγματοποιήθηκε στη Μεντόσα της Αργεντινής, το Σεπτέμβριο του 2022, με εκατοντάδες συμμετοχές, από δεκάδες χώρες του κόσμου. Αποτελεί το δεύτερο πιο αναγνωρισμένο διαγωνισμό γευσιγνωσίας ελαιόλαδων παγκοσμίως και το σημαντικότερο στη Λατινική Αμερική αλλά και των υπόλοιπων χωρών του Νοτίου Ημισφαιρίου, σύμφωνα με το evoo world ranking.

Η δυσκολία διάκρισης ήταν μεγάλη καθώς τα ελαιόλαδα των χωρών του Νοτίου Ημισφαιρίου είναι φρέσκα, σχεδόν λίγων ημερών, ενώ του υπόλοιπου κόσμου όπως και το δικό μας είναι περίπου ενός έτους από την παραγωγή τους.

 

 

H ταυτότητα της "Ρογγάδας"

Η οικογένεια μας (σσ του π. Ευστρατίου Κακάμπουρα)  ασχολείται με την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς από το 1912. Ζώντας σε ένα μικρό ορεινό χωριό περικυκλωμένο από ελιές και πεύκα οι πρόγονοι μας ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια των δέντρων αυτών.

Αρχικά ο παππούς Παναγιώτης (93 ετών σήμερα), που υπήρξε ένας από τους καλύτερους ελαιοραβδιστές της ευρύτερης περιοχής, με τους γονείς και τα αδέρφια του έχοντας στην κατοχή τους 30 στρέμματα από ελαιόδεντρα αλλά μεγάλη αγάπη και πολύ μεράκι για την ασχολία τους χάραξαν το δρόμο για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα η οικογένεια μας με μπροστάρη τον πατέρα μας ιερέα Στρατή, ο οποίος ευλογεί και επιτηρεί αυστηρά την βιοκαλλιέργεια, και δίπλα του την πρεσβυτέρα Ελένη (κόρη του Παναγιώτη) και τα παιδιά τους συνεχίζουν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας ποιοτικού βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου που με περίσσεια αγάπη έμαθαν από τους προγόνους τους.

Παρόλο που τα παιδιά τελείωσαν τις σπουδές τους πάνω σε εντελώς διαφορετικό τομέα (βιολογίας, ηλεκτρολόγου μηχανικού και φυσικοθεραπείας) αποφάσισαν να ασχοληθούν αποκλειστικά με την ελιά, να μείνουν και να επιμείνουν στον τόπο τους. Έχοντας μία τεράστια παρακαταθήκη εμπειρίας και γνώσεων που αντλούνται από τουλάχιστον 5 γενιές πίσω.

Η αγάπη για το χωριό τους και τα αγνά αγαθά του ρίζωσαν στην καρδιά τους και δημιούργησαν φιλοδοξίες. Ποτίζοντας με τον γλυκό ιδρώτα του κόπου τους και συλλέγοντας τους ευλογημένους καρπούς προσπαθούν να προσφέρουν στον καταναλωτή αναλλοίωτη την ποιότητα του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η οικογένεια μας καλλιεργεί για περισσότερο από 110 χρόνια ελαιόδεντρα σε υψόμετρο 450 μέτρων με αποκλειστικά βιολογικό τρόπο, ΧΩΡΙΣ χημικά, ΧΩΡΙΣ λιπάσματα, ΧΩΡΙΣ ραντίσματα και ΧΩΡΙΣ πότισμα. Παράγουμε ελαιόλαδο με γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο και σεβασμό στη φύση

Μοιράσου το άρθρο!