Αγροτικά - Αλιεία

24/01/2024 - 18:20

"Το δίκιο μας θα το διεκδικήσουμε μόνο στο δρόμο του μαζικού αγώνα"

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

 Μετά απ’ τις δύο συναντήσεις που συμμετείχε και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, με ΓΕΩΤΕΕ και Περιφέρεια σε Καλλονή και Μυτιλήνη αντίστοιχα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς του νησιού μας, αισθανόμαστε για άλλη μια φορά ότι αυτά θα μείνουν μόνο στη φάση της καταγραφής. Όλοι βέβαια κατανοούν την αγωνία μας για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα αλλά και το δικό μας, παρόλα αυτά βλέπουν «καλούς οιωνούς, θετικά στοιχεία και Ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν τους αγρότες μας».

Μάλλον δεν βλέπουν τα έρημα χωριά, τα άδεια μαγαζιά και τα κλειστά καφενεία. Δεν βλέπουν το βιοτικό επίπεδο και το γολγοθά που ζούμε κάθε μέρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Δεν βλέπουν ότι έχουμε κάνει την νύχτα μέρα ψάχνοντας και άλλες παράλληλες ασχολίες – δουλειές για να τα φέρουμε βόλτα. Δεν βλέπουν ότι πολλούς μας έχουν πνίξει τα χρέη για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή μας, να πληρώσουμε τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές μας και δεν βλέπουν ότι το 40% των νεοεισερχομένων στην παραγωγή με τα «Ευρωπαϊκά προγράμματα», εγκαταλείπουν μέσα σε λίγα χρόνια αφού δεν υπάρχει κρατική στήριξη με ουσιαστικά έργα που θα τους βοηθήσουν διαχρονικά. 

Θα περιμέναμε δε απ’ την  Περιφέρεια να έχει φροντίσει κατά την επίσκεψη και παραμονή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο νησί μας, να συναντηθεί με παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Εμείς σαν Ομοσπονδία θα επιμείνουμε για μια συνάντηση μαζί του, για να του γνωστοποιήσουμε τα προβλήματά μας και να ζητήσουμε απαντήσεις για τα αιτήματά μας.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις περιοδείες στα χωριά, συναντήσεις με Αγροτικούς Συλλόγους και αγροτοκτηνοτρόφους, προετοιμάζοντας μεγάλη κινητοποίηση, γιατί έχει αποδειχθεί ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα και τη μαζική συμμετοχή στο δρόμο έχουμε πετύχει λύσεις και κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο όριο, την επιστροφή φόρου πετρελαίου, την αποζημίωση για την ακαρπία κ.α. . 

      Σύντομα με νέο δελτίο τύπου θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής Παλλεσβιακού παναγροτικού συλλαλητηρίου.

 

Μοιράσου το άρθρο!