Αγροτικά - Αλιεία

20/10/2021 - 05:27

Διπλό χτύπημα στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου

του Στρατή Νικολάου *

 Μεγαλύτερες, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα,  θα είναι οι περικοπές των ενισχύσεων στους  Λέσβιους κτηνοτρόφους σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έκανε ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΚΥΑ «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας».

Η  τροποποίηση που έκανε ο κ. Λιβανός μειώνει στο 1/3  τα δικαιώματα ενίσχυσης που αντιστοιχούν στις μεγάλες ζωικές μονάδες (ΜΜΖ)  στα αιγοπρόβατα κάτω του ενός έτους, πλήττοντας τους παλιούς κτηνοτρόφους  που έχουν προβεί σε ανανεώσεις κοπαδιών ή ξεκίνησαν φέτος ως νέοι κτηνοτρόφοι την σύσταση του κοπαδιού τους με ζώα νεαρής ηλικίας. 

 

Επί πλέον στους κτηνοτρόφους της Λέσβου μειώνει στο μισό (50%) την αναλογία  κατανομής βοσκοτόπων που έδωσε στα νησιά της χώρας μας η κυβέρνηση του Σύριζα με Υπουργό ΥΠΑΑΤ τον Β. Αποστόλου. 

 

Ο κ. Αποστόλου αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και θέλοντας να άρει τα μειονεκτήματα, που η φύση έχει δημιουργήσει στα νησιά, αποφάσισε, για λόγους ξηροθερμίας και χαμηλής παραγωγικότητας των βοσκοτόπων, να καθορίσει την μέση αναλογία κατανομής των βοσκοτόπων με τρόπο που να δίνει επί πλέον επιλεξιμότητα και ενισχύσεις στους νησιώτες κτηνοτρόφους, ενώ, ταυτόχρονα, σταμάτησε τους καταλογισμούς (πρόστιμα) της ΕΕ στη χώρα μας. Η  «τεχνική λύση»,  όπως ονομάστηκε αυτός ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων, παρ΄ όλο που  ήταν προσωρινή  βρίσκεται ακόμα σε εφαρμογή. Κι αυτό, γιατί αποδείχτηκε στην πράξη ότι έλυνε σημαντικά προβλήματα στην κατανομή των βοσκοτόπων, επειδή οι Περιφέρειες και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον δημόσιο βοσκότοπο, να φτιάξουν τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων  και να ενσωματώσουν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ τις ξυλώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού omnibus.  

Ως μέση αναλογία κατανομής των βοσκοτόπων, σύμφωνα με την απόφαση του Β. Αποστόλου,  υπολογίζεται το πηλίκο των ζωικών μονάδων (ΜΜΖ) όλης της χώρας προς την επιλέξιμη έκταση των βοσκοτόπων της χώρας. Η αναλογία κατανομής, για την Ηπειρωτική χώρα ήταν κατά 15% υψηλότερη από την μέση αναλογία, ενώ για τα νησιά ήταν 20% χαμηλότερη. Αυτό, χοντρικά, σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος της ηπειρωτικής χώρας που έχει εκατό πρόβατα για να ενεργοποιήσει  τα δικαιώματά του χρειάζεται 115 στρέμματα, ενώ στη Λέσβο  μόνο 80 στρέμματα! Τώρα, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και ο κ. Λιβανός και μειώνουν αυτό το ποσοστό στο μισό, από 20% σε 10%! 

Ο κ. Αποστόλου με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά μετέφερε ενισχύσεις από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά και τώρα ο κ. Λιβανός, με την απόφασή του αυτή, τις επιστρέφει πίσω! 

φ

Ανεξάρτητα από τον τεχνικό λόγο για τον οποίο τροποποιήθηκε η ΚΥΑ κατανομής των βοσκοτόπων, η κυβέρνηση της ΝΔ,  με την απόφασή της αυτή, δείχνει αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους  κτηνοτρόφους. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο που έλαβε την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εξαπάτησε τους κτηνοτρόφους!  

Γιατί δεν γίνεται δύο βδομάδες πριν την πληρωμή των ενισχύσεων να αλλάζουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις  ενίσχυσης,  που η  ίδιοι είχαν καθορίσει,  και που με βάσει αυτές είχαν υποβληθεί οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ. Το Υπουργείο αντί να δίνει κίνητρα ένταξης στο αγροτικό επάγγελμα, ειδικά στους νέους που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι, με τέτοιες αποφάσεις του πράττει το αντίθετο.   

Η νομοθεσία πρέπει να θεσπίζεται με στόχο να ευνοείται και να ενθαρρύνεται η παραγωγική διαδικασία κι όχι να αυξάνεται η γραφειοκρατία. Φέτος μόνο υπήρξαν έξι (6)  τροποποιήσεις αλλαγής της εγκυκλίου ελέγχου. Ζητάνε από τον αγρότη να γίνει επιχειρηματίας. Ποιος, επιχειρηματίας μπορεί να αντέξει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που τροποποιείται τόσο συχνά και αλλάζει ως κινούμενη άμμος; 

Είναι σωστό οι ενισχύσεις να δίνονται σε όσους παράγουν, καλλιεργούν και συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας και όχι στους αεριτζήδες κυνηγούς των επιδοτήσεων. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να το πετύχει το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αν υπάρχει πολιτική βούληση. 

Δυστυχώς όμως. απ΄ ό,τι φαίνεται, είτε από ανικανότητα του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε επειδή δεν υπάρχει πολιτική βούληση, οι ενισχύσεις θα κόβονται από τους πραγματικούς και έντιμους παραγωγούς για να δίνονται σε αεριζτήδες κυνηγούς επιδοτήσεων.  

 

 

* Στρατής Νικολάου

Συντονιστής Αγροτικού Γραφείου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!