Αγροτικά - Αλιεία

23/11/2020 - 13:53

Ενίσχυση ελαιοπαραγωγών. Ένα πρόγραμμα με πολλά προβλήματα που στήθηκε λάθος!

του Στρατή Νικολάου *

Προφανώς το γεγονός ότι έμειναν  έξω από το σύστημα οι ποικιλίες  της Λέσβου αδραμυτινή και κολοβή, αλλά και οι ελιές άλλων περιοχών όπως της Θάσου, οφείλεται σε λάθος. Όμως είναι ένα λάθος τόσο εξόφθαλμο που δείχνει την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο σχεδιάζει, οργανώνει και αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα το αρμόδιο Υπουργείο.

Το λάθος διορθώθηκε μόλις το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, και αν συνυπολογίσουμε ότι μεσολάβησε σαββατοκύριακο, πρακτικά  μένουν μόνο πέντε εργάσιμες  ημέρες,  από τις δέκα που έχουν δοθεί ως προθεσμία, και τώρα  πρέπει, να δοθεί παράταση στην προθεσμία η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε καθυστέρηση της πληρωμής. Επίσης είναι αναγκαίο να διευκρινίσουν οι αρμόδιοι αν τελικώς όλα τα στρέμματα των ελαιώνων που έχουν καθοριστεί ως επιλέξιμα για ενίσχυση θα ενταχθούν στο σύστημα και αν το ύψος της συνολικής ενίσχυσης (ύψους 126 εκατομ) θα  φτάσει ώστε να λάβουν όλοι τα ποσά που ανακοινώθηκαν και δεν θα παρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο με αυτό των κτηνοτρόφων  που στο τέλος και το ποσό ενίσχυσης ψαλιδίστηκε και πολλοί έμειναν χωρίς ενίσχυση (4680 κτηνοτρόφοι). Πιθανότερο να συμβεί είναι το τελευταίο.

Τα λάθη όμως και οι ερασιτεχνισμοί δεν σταματάνε μόνο στις διαδικασίες και στους υπολογισμούς αλλά συνεχίζονται κυρίως στην αρχιτεκτονική και στον τρόπο που έχει δομηθεί το Μέτρο της ενίσχυσης αφήνοντας έξω από αυτήν πολλούς ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή δεν έχουν δηλωθεί ως τέτοιοι στο σχετικό μητρώο παρ όλο που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αποφάσισαν με δυο λόγια να μοιράσουν την ενίσχυση με ένα σύστημα που δεν είναι απόλυτα ενημερωμένο για το ποιος είναι ή δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης! Ελαιοπαραγωγοί που είναι μέλη ανενεργών συνεταιρισμών, που έχουν εργασθεί σε εποχιακές εργασίες π.χ. δακοκτονία, αγρότες ειδικού καθεστώτος ή συνταξιούχοι ΟΓΑ που δεν είναι ενταγμένοι στο Μητρώο αγροτών ή δεν είναι χαρακτηρισμένοι έτσι στο αντίστοιχο πεδίο του Ε1 κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ενίσχυση.  Ειδικά στις νησιωτικές και στις ορεινές, που ο κλήρος είναι μικρός και κάποιος  πρέπει να κάνει συγχρόνως  δυο ή τρεις δουλειές για να επιβιώσει, ή ακόμα  οι ετεροεπαγγελματίες και οι μικροσυνταξιούχοι που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς έπρεπε να ενισχυθούν. Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν  καλλιεργητικά και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να πάρουν την ενίσχυση και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ή οι μικροκαλλιεργητές που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αυτό όμως δεν έγινε διότι το Υπουργείο αντί να ενισχύσει τους ελαιοπαραγωγούς από εθνικούς πόρους αποφάσισε να δώσει την ενίσχυση από πόρους του ΠΑΑ, υλοποιώντας σχετική απόφαση της ΕΕ που επιτρέπει την χρησιμοποίηση του 2% των πόρων του Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για χορήγηση αποζημιώσεων λόγω κορονοϊού. Χορηγώντας όμως την ενίσχυση από αυτή την πηγή χρηματοδότησης έπρεπε να συνταχθεί το Μέτρο σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ. Τα προγράμματα της Αγροτικής  Ανάπτυξης (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, βιολογική γεωργία, κ.α.)  είναι γνωστό ότι απευθύνονται μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επομένως και τα χρήματα που θα δοθούν ως ενίσχυση μέσω του ΠΑΑ πρέπει να δοθούν μόνο σε επαγγελματίες αγρότες. Η δέσμευση όμως αυτή δεν θα υπήρχε αν η ενίσχυση δίνονταν από εθνικούς πόρους. Ουσιαστικά με τον τρόπο που δίνει την ενίσχυση το Υπουργείο παίρνει τα χρήματα των αγροτών από την μια τσέπη και τους τα βάζει στην άλλη στερώντας συγχρόνως αναγκαίους πόρους από  προγράμματα του αγροτικού τομέα όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης ή το Leader. Ήδη η Περιφέρειά μας έχει ανάγκη  επί πλέον πόρων για τα Προγράμματα αυτά και το Υπουργείο δεν της δίνει. Θα μπορούσαν με τους πόρους του ΠΑΑ και με τον τρόπο που περιέγραψα να δοθούν «κορονοβοηθήματα» σε μικρότερες ομάδες παραγωγών ώστε να αποδεσμευτούν εθνικοί πόροι για  να ενισχυθεί η  μεγάλη κατηγορία των ελαιοπαραγωγών. Όλα λοιπόν ήταν θέμα ενός διαφορετικού σχεδιασμού και διαφορετικών πολιτικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση έχει δώσει ελάχιστα χρήματα, σε σχέση με αυτά που θα μπορούσε, από εθνικούς πόρους, για να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και τους αγρότες, ειδικά τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους.   

Επί πλέον η επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης να μην ενισχύσει όλους τους ελαιοπαραγωγούς, μετά και την επί τέσσερα συνεχόμενα έτη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη αρκετών ελαιώνων με τεράστια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ζημιά για τον τόπο μας.

Από όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι αδικαιολόγητοι οι πανηγυρισμοί από τον κύριο Αθανασίου και τα «παπαγαλάκια» του, που αντί να υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματα των Λέσβιων ελαιοπαραγωγών θριαμβολογούν για την διόρθωση ενός «λάθους» που με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να γίνει και για την χορήγηση μιας ενίσχυσης που θα δοθεί  τελικά «κουτσουρεμένη». Αντί όμως να απολογηθούν για τα λάθη που κάνουν θέλουν να εμφανίζονται και από πάνω ως σωτήρες. Στο τέλος να δεις που θα μας ζητήσουνε να τους πούμε και ευχαριστώ! 

 

* Συντονιστής του Αγροτικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!