Αγροτικά - Αλιεία

28/01/2022 - 15:55

Η άρση μόνο της καραντίνας δεν σώζει τους κτηνοτρόφους.

Άρθρο - Παρέμβαση από τον κ. Στρατή Νικολάου *

Η ικανοποίηση που εξέφρασε, τις προηγούμενες ημέρες,  η Περιφέρεια μέσω του Αντιπεριφερειάρχη της κ. Π. Κουφέλου επειδή το άνοιγμα της καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού είχε ως αποτέλεσμα  την πώληση οκτακοσίων αρνιών για πάχυνση, εκτός Λέσβου, με τιμή 2,80 ευρώ το κιλό ζων βάρος, δεν σηκώνει θριαμβολογίες. 

Το γεγονός ότι άνοιξε η καραντίνα μετά από αλλαγή του Ευρωπαϊκού κανονισμού, και όχι γιατί έκανε κάτι ιδιαίτερο η Περιφερειακή μας Αρχή  είναι θετικό, όμως δεν είναι αρκετό για να προστατέψει  όπως φαίνεται, το εισόδημα των κτηνοτρόφων. 

Ούτε είναι ιδιαίτερης σημασίας  γεγονός να πανηγυρίζει η Περιφέρεια. 

Πρώτον, γιατί πάντα έφευγαν τα προηγούμενα χρόνια ζωντανά αμνοερίφια  από το νησί, ακόμα και στον καιρό της καραντίνας, με μια ελαφρώς καλύτερη τιμή,.

Δεύτερον γιατί τα οκτακόσια αρνιά μπροστά στα τετρακόσιες χιλιάδες που παράγονται κάθε χρόνο στο νησί μας είναι σταγόνα στον ωκεανό. 

Τρίτο και πιο σημαντικό,  αν και η καραντίνα έληξε  οι τιμές των αμνοεριφίων μεταξύ της Λέσβου και της υπόλοιπης χώρας δεν έχουν εξισωθεί, παρ’ όλο που τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά στο συγκεκριμένο είδος παρουσιάζονται ελλείψεις.  Άρα οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να εισπράττουν μικρότερες τιμές από αυτές που εισπράττουν οι  συνάδελφοί τους στην  ηπειρωτική χώρα. 

Επειδή παρακολουθούμε την αγορά και ξέρουμε τι και πως τιμολογείται σημειώνουμε πως η πραγματική τιμή της συγκεκριμένης πώλησης για τον κτηνοτρόφο είναι περίπου 2,5 ευρώ ανά κιλό ζών βάρος, αν αφαιρέσουμε τα διάφορα έξοδα (αιμοληψίες, εμβολιασμοί βρουκέλωσης) που επιβαρύνουν τον παραγωγό. Εισέπραξαν δηλαδή τριάντα λεπτά παραπάνω για καλής ποιότητας ζώα που προορίζονται  για παραγωγή. 

Το εισόδημα των κτηνοτρόφων εφέτος θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, γιατί, η σημαντική αύξηση της τιμής του γάλακτος υπερκαλύπτεται από τις αυξήσεις, στις τιμές των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, των κτηνιατρικών φαρμάκων, των ενοικίων στα βοσκοτόπια  και της γενικότερης ακρίβειας που σημειώνεται στην αγορά και πλήττει και τα αγροτικά νοικοκυριά.

Επομένως η Περιφέρεια αντί να πανηγυρίζει για μια ειδική παρτίδα εξαγωγής  ζώων που είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας,  καλά θα κάνει να κοιτάξει πώς και με ποιό τρόπο θα βοηθήσει πραγματικά τους κτηνοτρόφους σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία. Στόχος της πρέπει η προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και η δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού κτηνοτροφικού τομέα. Η τακτική να αντιμετωπίζονται κάθε φορά μόνο τα συγκυριακά προβλήματα  (κυκλικές κρίσεις) του κλάδου έχει «κοντά ποδάρια» και μακροπρόθεσμα δεν οδηγεί πουθενά. Τον κτηνοτροφικό τομέα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως ένα ενιαίο σύστημα που αποτελείται από διάφορα μέρη και με τρόπο που αν ένα επί μέρος αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αυτό δεν γίνεται να μην επηρεάσει και τον υπόλοιπο τομέα. 

Επίσης, εκτός από την αντιμετώπιση του κόστους των ζωοτροφών πρέπει να αντιμετωπιστούν παράλληλα οι διαχρονικές παθογένειες και τα διαρθρωτικά προβλήματα του εν λόγω τομέα. Μαζί με αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της μετάβασης στη νέα ΚΑΠ, η νησιωτικότητα, η συλλογική οργάνωση των κτηνοτρόφων σε όλη την αλυσίδα αξίας και η θεσμική εκπροσώπησή τους, τα θέματα ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, η έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο, ενώ οι δασικοί χάρτες και τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων είναι θέματα που όσο αργούν να λυθούν τόσο πιο περίπλοκα, δύσκολα και επώδυνα θα γίνονται για τους κτηνοτρόφους στο μέλλον, υπονομεύοντας την ανάπτυξη του κλάδου. 

Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να κάνει επομένως η Περιφέρεια για την ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα εάν θέλει πραγματικά να τον βοηθήσει και να τον βγάλει από την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Εάν το πετύχει αυτό τότε δικαιολογημένα θα μπορεί να ισχυριστεί  ότι βοηθά πραγματικά τους κτηνοτρόφους. Μέχρι τότε όμως έχει πολύ δρόμο μπροστά της και ακόμα από ότι διαπιστώνουμε δεν έχει καν ξεκινήσει! 

--

*  ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Μοιράσου το άρθρο!