Αγροτικά - Αλιεία

02/04/2022 - 07:59

Η επιρροή της σελήνης στην ελαιοκαλλιέργεια... Ο Προκόπης από τη Λέσβο εξηγεί....

Η σελήνη επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια που κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα μας στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτό, εάν φυσικά εφαρμοστεί η βιοδυναμική καλλιέργεια …μία ξεχασμένη μέθοδος που βασίζεται στους κύκλους του φεγγαριού.

Σε μία τέτοιου τύπου καλλιέργεια, όπως υποστηρίζει ο βιοδυναμικός ελαιοκαλλιεργητής, κ. Προκόπης Μπαντζής από τη Λέσβο, οι ρίζες και οι βλαστοί ενισχύονται, στην αυξανόμενη φάση της σελήνης, οι ρίζες αναπαύονται και το φύλλωμα αναπτύσσεται, με την Πανσέληνο, οι ρίζες αναπτύσσονται και το φύλλωμα επιβραδύνεται, ενώ στη μειωμένη φάση της σελήνης, οι ρίζες και το φύλλωμα αναπαύονται.

Η ιδέα της βιολογικής-δυναμικής (ή βιοδυναμική)  γεωργίας ξεκίνησε περίπου το 1920. Στην ουσία αποτελεί μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπόψη της πέραν των φυσικών παραγόντων και αφανείς δυνάμεις στη φύση που παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες της ζωής, την υγεία και ευρωστία των φυτών και των γεωργικών ζώων. Η βιοδυναμική καλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο

Όπως υποστηρίζει ο κ Μπαντζής, η επένδυση σε αυτού του είδους την καλλιέργεια αξίζει για πολλούς λόγους και, πολύ περισσότερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα, μετά την Ισπανία που είναι πρώτη και την Ιταλία.

 

 

Δείτε το ρεπορτάζ της Δήμητρας Λαχουρή στην εκπομπή της ΕΡΤ3 "Περιμέτρος"

βίντεο:  ertnews.gr 

Μοιράσου το άρθρο!