Αγροτικά - Αλιεία

05/06/2020 - 07:58

Η Οργάνωση Παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος Κάπης δείχνει το δρόμο.... πρώτη πληρωμή ύψους 185.000

Η στήριξη για τις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε από τη Λέσβο.

Η Οργάνωση Παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάπης (Ο.Π. Κάπης) ανακοινώνει την καταβολή σ’ αυτήν των πρώτων δόσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο του μέτρου 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού ύψους 185.000 €.

Η πληρωμή αυτή εγκαινιάζει ουσιαστικά ένα νέο κύκλο ενισχύσεων που έχουν προγραμματιστεί να ενισχύσουν τις συλλογικές προσπάθειες των παραγωγών πανελλαδικά, αφού είναι η πρώτη Οργάνωση Παραγωγών που πληρώνεται από το συγκεκριμένο μέτρο που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Βουλευτή Λέσβου και Aντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χαράλαμπο Αθανασίου για τη στήριξη του όλου εγχειρήματός μας και τη σημαντική συμβολή του στην θετική έκβαση της προσπάθειάς μας καθώς και στα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής στην Αθήνα, της ΔΑΟΚ Λέσβου καθώς και στον τεχνικό μας σύμβουλο.

Η Οργάνωση Παραγωγών αιγοπροβείου γάλακτος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάπης Λέσβου ήταν από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα. Αναγνωρίστηκε από τη ΔΑΟΚ Λέσβου με αρχικά μέλη 40 κτηνοτρόφους του νησιού και συνολική αξία παραγωγής που ξεπερνά το 1εκ. ευρώ, ενώ διαχειρίζεται πάνω από 1.300 τόνους αιγοπροβείου γάλακτος. Η εμπορία του γάλακτος γίνεται συλλογικά για το σύνολο των παραγωγών με το τυροκομείο της Γαλακτοκομικής Χιδήρων, με το οποίο η αρμονική συνεργασία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μοχλός ανάπτυξης για τον συνεταιρισμό και για την Οργάνωση Παραγωγών.

Η Οργάνωση Παραγωγών αιγοπροβείου γάλακτος Κάπης έχει υποβάλει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που στόχο έχει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στον τομέα της προώθησης και της εμπορίας των προϊόντων, τα οποία λόγω της νησιωτικής παραγωγής και του χαρακτηρισμού τους ως ΠΟΠ έχουν ιδιαίτερα και επιθυμητά χαρακτηριστικά για τους καταναλωτές. Επιπλέον επιθυμεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της Οργάνωσης μέσω επενδύσεων σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Ειδικότερα, στόχος είναι η αναβάθμιση των υποδομών της Οργάνωσης με τη δημιουργία σύγχρονου παραληπτηρίου γάλακτος, τη συνεργασία με κτηνίατρο εκτροφής και με ζωοτέχνη για την παροχή δωρεάν κτηνιατρικών υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους και την προβολή και προώθηση των προϊόντων με σκοπό την καλύτερη προώθησή τους στην εγχώρια αγορά αλλά και την εξωστρέφεια και αύξηση της αναγνωρισιμότητας της νεοσύστασης οργάνωσης.

Η λειτουργία της Οργάνωσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου από το οποίο τα μέλη θα δουν τα οφέλη της συμμετοχής τους σε ένα συλλογικό όργανο μέσα από τις αντίστοιχες δράσεις.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών δημοσιότητας σήμερα η Ο.Π. Κάπης έχει ήδη αυξήσει τα μέλη της σε 64 και σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο σε θέματα ομάδων παραγωγών, ο οποίος συντονίζει τις δράσεις της Οργάνωσης και την υλοποίηση του Επιχειρηματικού της Σχεδίου, προγραμματίζει τα επόμενα βήματα για το μέλλον της.

Μοιράσου το άρθρο!