Αγροτικά - Αλιεία

04/06/2013 - 17:12

Καλά νέα για τον καστανιώνα της Αγιάσου - 100.000 εμβόλια από τώρα και μέχρι το 2016

Καλά νέα για τον καστανιώνα της Αγιάσου - 100.000 εμβόλια από τώρα και  μέχρι το 2016

Σ

ήμερα το απόγευμα φθάνει στη Μυτιλήνη ο κ. Στέφανος Διαμαντής δασολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος απόψε θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τους δασολόγους της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι οποίοι θα επιβλέψουν τον εμβολιασμό του καστανιώνα.


Το ειδικό συνεργείο που ήδη έχει εκπαιδευτεί στη Θεσσαλονίκη για την τοποθέτηση των εμβολίων, θα ξεκινήσει αύριο υπό την καθοδήγηση του κ. Διαμαντή τον εμβολιασμό του καστανιώνα της Αγιάσου, όπου θα ενημερώσει και τους ιδιοκτήτες του καστανιώνα και όσους ενδιαφέρονται σχετικά με τη μέθοδο και τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.


Ο αριθμός των εμβολίων που θα τοποθετηθούν εφέτος ανέρχεται σε 25.000, ενώ ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου και θα συνεχιστεί και για ακόμη τρία χρόνια (2014-2016), με την τοποθέτηση 100.000 τουλάχιστον ακόμη εμβολίων, ώστε η καταπολέμηση του μύκητα να είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή.


Το εμβόλιο αφορά μύκητα που προσβάλει τον παθογόνο μύκητα που προκαλεί το έλκος στις καστανιές και τον καθιστά υποπαθογόνο.


Τα έλκη που βρίσκονται σε βραχίονες και κλαδιά των καστανόδεντρων εμβολιάζονται περιμετρικά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Δηλαδή σε ένα δέντρο τοποθετούνται πολλές δόσεις εμβολίου.
Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Αγιάσου παίρνει επιτέλους το δρόμο της υλοποίησης.

 

(ενημέρωση από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χαράλαμπου Αθανασίου)

Μοιράσου το άρθρο!