Αγροτικά - Αλιεία

16/01/2023 - 16:18

Καταστροφική εισβολή ζώων σε ελαιοκτήματα στη Βρίσα (φωτο)

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί σε πολλούς ελαιοκαλλιεργητές της Βρίσας και της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου.

Μετά την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού έρχονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με το πρόβλημα της παράνομης βόσκησης - εισόδου ζώων στα ελαιοκτήματά τους.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ζώα από κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής (συγκεκριμένα βοοειδή) κυκλοφορούν ελεύθερα και εισβάλλουν σε ελαιοκτήματα προκαλώντας ζημιές τόσο στο φυτικό κεφάλαιο όσο και στον εξοπλισμό (ελαιόδιχτα). Καθημερινά βρίσκουν τα ελαιοκτήματά τους με ζημιές στις περιφράξεις, περιττώματα και σχισμένα δίχτυα. 

Δυστυχώς αν και έχουν γίνει αναφορές και συστάσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν αδυναμία να παρέμβουν και να επιβληθούν κυρώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ελαιοπαραγωγός της περιοχής  "Δεν τους νοιάζει για όσα συμβαίνουν. Αυτός που έχει τα ζώα θα μεγαλώσει το μοσχάρι χωρίς να πληρώνει ζωοτροφές, θα πάρει 2-3 χιλιάδες ευρώ από την πώληση όταν το σφάξει και... στην ακραία περίπτωση να πληρώσει 1.000 ευρώ αποζημίωση για τις καταστροφές. "

Όπως όλα δείχνουν η σχετική νομοθεσία, που προβλέπει ποινές σε όσους κάνουν καταστροφές στα χωράφια με την παράνομη βόσκηση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όσο οι αρμόδιες υπηρεσίες κωφεύουν...

Μοιράσου το άρθρο!