Αγροτικά - Αλιεία

09/03/2020 - 07:45

Καθυστερημένη έναρξη του διαγωνισμού δακοκτονίας και υποχρηματοδότηση αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Για άλλη μια χρονιά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ήδη καθυστερημένη έναρξη του διαγωνισμού για την δακοκτονία.  

        Αν και η πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η δακοκτονία να γίνετε  από την Περιφέρεια, με έλεγχο και ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αύξηση της χρηματοδότησης και πρόσληψη επαρκούς εργατικού και επιστημονικού προσωπικού, η νέα περιφερειακή αρχή συνεχίζοντας στη ρότα της προηγούμενης, αποφάσισε να δωρίσει εκ νέου τη δακοπροστασία  σε εργολάβο και μάλιστα για τρία χρόνια, σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.  Χωρίς ρήτρα για τυχόν εγκατάλειψη του έργου αλλά και χωρίς καμιά αντίδραση για την νέα υποχρηματοδότηση ( 3 εκατ. 400 χιλ. ευρώ για τρία χρόνια ). Γνωρίζοντας δε ότι για την περσινή χρονιά δαπανήθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ  χωρίς να επιτευχθεί επαρκή αντιμετώπιση του δάκου.

        Απαιτούμε να συγκληθεί έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για να συζητηθεί ολοκληρωμένα το θέμα της δακοπροστασίας,  λαμβάνοντας υπ’ όψιν επιστημονικές έρευνες ελέγχου του πληθυσμού του εντόμου και την κλιματική αλλαγή.  Η προστασία της ελαιοπαραγωγής αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού, μετά την κτηνοτροφία που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπετε από τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μοιράσου το άρθρο!