Αγροτικά - Αλιεία

03/02/2023 - 16:39

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες - κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας που αυτές τις μέρες βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. 

           Ξανασηκώνουν την φωνή τους, το ανάστημά τους κόντρα στην αδιαφορία και κοροϊδία της κυβέρνησης, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσής που επανειλημμένα θέτουν προς την κυβέρνηση.

           Στο νησί μας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στις καθημερινές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ τους ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη αύξηση στο κόστος παραγωγής. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις σ’ όλα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, αλλά και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει αυτή την αγανάκτηση δίνοντας επιδόματα κοροϊδίας και τάζοντας επιδοτήσεις – ενισχύσεις στη παραγωγή, μόνο που δεν έρχονται ποτέ. Και αν ποτέ έρθουν, όχι φυσικά σε όλους, θα είναι κουτσουρεμένες αφού φροντίζουν να βάζουν τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε να πετάγονται έξω  πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η επιδότηση για τις ζωοτροφές απ’ τη μέρα που ανακοινώθηκαν μέχρι τελικά να δοθούν, έχουν υπερκαλυφθεί απ’ τη συνεχιζόμενη αύξηση. Η ενίσχυση απ’ το πρόγραμμα «Deminimis» για την ακαρπία του ελαιώνα μάλλον έχασε το δρόμο απ’ την πρόσφατη κακοκαιρία. 

          Σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαίο ο αγροτικός κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με συνεχή διεκδίκηση, με οργανωμένο αγώνα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Να μην ακούνε και πιστεύουν όσους προσπαθούν να τους καθησυχάσουν με το επιχείρημα «εκλογές έρχονται, όλο και κάτι θα μας δώσουν». Σε όσους θέλουν να ζούμε με επιδόματα με voucher και διάφορα pass, τους απαντάμε ότι έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για το σήμερα αλλά και το αύριο. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας. 

        Παλεύουμε και διεκδικούμε: 

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας. Να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων. Ουσιαστική επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφάρμακα κ.α. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο για να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. 
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπου εκκρεμούν. Να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Πολυχνίτου. Να αποζημιωθούν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού μας για την ακαρπία του 2020-2021. 
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. 

 Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού, για να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο αιτημάτων και να προτείνουν μορφές δράσης του κινήματος.

Μοιράσου το άρθρο!