|

Μεσάνυχτα Σαββάτου μπήκαν τα χρήματα – Στρεμματική ενίσχυση και αυξημένα eco schemes

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Λέσβος: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές στους αγρότες – Από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα μπήκαν τα χρήματα

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου η διαδικασία πληρωμών προς τους αγρότες, με τα χρήματα να αρχίζουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από περίπου τις 10 το βράδυ και τη ροή των πληρωμών να συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Για τη Λέσβο, η σημαντικότερη είδηση είναι ότι πληρώθηκε η στρεμματική ενίσχυση για τους ελαιοπαραγωγούς, μια καταβολή που περίμεναν χιλιάδες παραγωγοί του νησιού. Σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει πνίξει τον αγροτικό κόσμο, κάθε ευρώ που μπαίνει στον λογαριασμό δεν είναι απλώς «ενίσχυση». Είναι ανάσα για χωράφια, οικογένειες και χωριά που ζουν από την ελιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιστώσεις αφορούσαν τις βασικές κατηγορίες των αγροτικών ενισχύσεων του Ιουνίου, ενώ μέσα στη νύχτα εμφανίστηκαν και ποσά που συνδέονται με τα Οικολογικά Σχήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αυξημένα ποσά στα eco schemes, καθώς παραγωγοί ανέφεραν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά που πιστώθηκαν είναι υψηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Οι πληρωμές φαίνεται να αφορούν, μεταξύ άλλων, δράσεις που συνδέονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και ειδικότερα με την ελαιοκαλλιέργεια, όπως πρακτικές διαχείρισης ελαιώνων και καλοκαιρινά κλαδέματα.

Η εικόνα, πάντως, δεν είναι ακόμη πλήρως καθαρή ανά κατηγορία πληρωμής. Αναλυτική ενημέρωση για τα ποσά, τις δράσεις και τις κατηγορίες των δικαιούχων αναμένεται να υπάρξει τη Δευτέρα από την ΑΑΔΕ, ώστε να φανεί με ακρίβεια ποιοι πληρώθηκαν, πόσα έλαβαν και σε ποιες ενισχύσεις αντιστοιχούν οι πιστώσεις.

Έρχονται και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η καταβολή ενισχύσεων για:

Βιολογικά,Νιτρορύπανση,Κομφούζιο,Αυτόχθονες Φυλές,Ευζωία των Χοίρων.

Οι συγκεκριμένες πληρωμές αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορούν παραγωγούς που έχουν ενταχθεί σε ειδικά προγράμματα και υπολογίζουν σε αυτά τα ποσά για να καλύψουν υποχρεώσεις της θερινής περιόδου.

Το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, έκλεισε ένας πρώτος κύκλος αγωνίας για τους αγρότες. Οι πληρωμές έτρεξαν από τις 10 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, οι λογαριασμοί πιστώθηκαν και για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου η στρεμματική ενίσχυση πέρασε πλέον από την αναμονή στην πράξη.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πληρωμές βράδυ Σαββάτου!!!

 

 


Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο του Lesvosnews.net  την προηγούμενη εβδομαδα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις