Αγροτικά - Αλιεία

06/05/2020 - 11:18

«Να ενταχθούν όλοι στα Σχέδια Βελτίωσης»

Την ένταξη όλων των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης ζητά με άρθρο-παρέμβασή του στα «Νέα της Λέσβου» ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, παρατηρώντας ότι στο Βόρειο Αιγαίο δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δικαιούχων, ενώ σημειώνει ότι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης η περιοχή μας βρίσκεται τελευταία καθώς άλλες Περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, σε μια περίοδο που αυτές είναι αναγκαίες περισσότερο τώρα από ποτέ άλλοτε. 

Μάλιστα ο κ. Νικολάου κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις δημόσια για το πού πρέπει να στηριχθεί η Περιφέρεια ώστε να τεκμηριώσει αίτημα ένταξης όλων των δικαιούχων στα Σχέδια Βελτίωσης και από πού μπορούν να μετακινηθούν οι πόροι για να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Και μια τέτοια περίπτωση, όπως αποκαλύπτει, είναι το πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων, ύψους 5.450.000 ευρώ, που προκηρύχτηκε χωρίς να υποβληθεί καμιά πρόταση από πουθενά στην περιοχή μας. Αν μη τι άλλο, η αποκάλυψη αυτή του κ. Νικολάου δείχνει ότι σε τοπικό επίπεδο τα προγράμματα έργων φεύγουν ανεκμετάλλευτα, με τους πόρους να επιστρέφουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εν προκειμένω και παρά την ανάγκη που υπάρχει για εγγειοβελτιωτικά έργα.

«Η διαδικασία έχει καθυστερήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού κ. Σκρέκα ότι θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία από τον περασμένο Φλεβάρη», υπενθυμίζει ο κ. Νικολάου. Και συνεχίζει: «Η καθυστέρηση είναι εν μέρει δικαιολογημένη και από το γεγονός ότι το μεγάλο ποσοστό ενίσχυσης στο εν λόγω πρόγραμμα που είχε καθορίσει για τα νησιά μας η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί μεγάλος αριθμός προτάσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η διαδικασία». 

Ο κ. Νικολάου υπενθυμίζει ότι το Αγροτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου πέρα από την κριτική που άσκησε τότε στον κ. Σκρέκα για τις δηλώσεις του είχε ζητήσει την ένταξη όλων των επενδυτών στο πρόγραμμα. Αυτό επιβάλλεται από το γεγονός της νησιωτικότητας και το αναπτυξιακό επίπεδο της περιφέρειάς μας. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «επιπλέον χρήματα μπορεί να βρεθούν, ενώ δεν θα χρειαστεί να καλυφθεί όλο το αιτούμενο ποσό στην περίπτωση που ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι. Συγκεκριμένα:   

1)Υπάρχουν κονδύλια της Περιφέρειας από το Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) που δεν έχουν απορροφηθεί, όπως το πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων, ύψους 5.450.000 ευρώ, που προκηρύχθηκε χωρίς να υποβληθεί καμιά πρόταση. Η Περιφέρεια μπορεί αιτιολογημένα να ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά σε άλλες δράσεις και προγράμματα, όπως είναι το leader ή τα Σχέδια βελτίωσης.      

2)Από την στιγμή που θα ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές ανεξαρτήτως βαθμολόγησης, τότε επενδύσεις που προτάθηκαν στους φακέλους με μοναδικό σκοπό την αύξηση της μοριοδότησης δεν θα υλοποιηθούν. 

3)Ο νησιωτικός γεωγραφικός χώρος της Περιφέρειάς μας δεν ευνοεί την διάχυση της ανάπτυξης  από την μια περιοχή στην άλλη μέσω των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης. Κάθε νησί χρειάζεται έναν ικανό αριθμό επενδύσεων για την αγροτική του ανάπτυξη, που όμως η διαδικασία της ενιαίας αξιολόγησης δεν του εξασφαλίζει, με αποτέλεσμα άλλα νησιά να ευνοούνται και άλλα όχι.  Με την ένταξη όλων στο πρόγραμμα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπάρξει.

4)Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η τελευταία σε ανάπτυξη Περιφέρεια όχι μόνο της χώρας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και χρειάζονται γενναίες επενδύσεις και στον αγροτικό χώρο για να καλυφθεί η διαφορά. 

5)Στην εποχή της αναμενόμενης ύφεσης που θα ακολουθήσει οι επενδύσεις των σχεδίων είναι απαραίτητες για την τοπική ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης στον αγροτικό μας τομέα». 

Καταλήγοντας ο Στρατής Νικολάου υπογραμμίζει ότι με μια καλή διάθεση από το Υπουργείο και μια καλή και τεκμηριωμένη πρόταση από την Περιφέρεια, η παραπάνω πρόταση θα μπορέσει να υλοποιηθεί. «Πρέπει γρήγορα να κινηθεί η Περιφέρεια γιατί εκτός των άλλων ο χρόνος υλοποίησης θα είναι περιορισμένος και αυτό θα δυσκολέψει την ολοκλήρωση των επενδύσεων»,  τονίζει καταλήγοντας ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ.

---

Από την εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου 

Μοιράσου το άρθρο!