Αγροτικά - Αλιεία

12/09/2022 - 12:05

Ο εμπαιγμός των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου από τον ΕΛΓΑ

Δυστυχώς τόσο η κριτική που κάναμε όσο και οι φόβοι που είχαμε εκφράσει από την αρχή για το θέμα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών από την ακαρπία επαληθεύτηκαν. Παρά τις υποσχέσεις του πρόεδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου και τις διαβεβαιώσεις του κ. Αθανασίου οι αποζημιώσεις δεν δόθηκαν και αυτό αποτελεί εμπαιγμό και μεγάλη αδικία εις βάρος των ελαιοπαραγών  μας. Ειδικά για την προπέρσινη περίοδο που υπήρχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθεί όλο το νησί στο καθεστώς των ΚΟΕ. 

Θεωρούν κατόρθωμα  ότι το 2021 έδωσαν δικαίως όλο τον προϋπολογισμό εισφορών των αγροτών του ΕΛΓΑ ύψους 160 εκατ.  σε δύο μόνο νομούς της κεντρικής Μακεδονίας αλλά δεν βρήκαν 12 εκατ. να δώσουν στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, που επίσης τα δικαιούνταν. Αλλού δίνουν αποζημιώσεις για καλλιέργειες στο προανθικό στάδιο κι εδώ εξαγγέλλουν ειδικές  επιτροπές επιστημόνων  να μελετήσουν τάχα τα αίτια της ακαρπίας χωρίς τελικά να δίνουν τίποτα. Αλλού δίνουν ad  hoc αποζημιώσεις κι εδώ λένε ψέματα ότι οι ελαιώνες δεν εντάσσονται στο καθεστώς των ΚΟΕ! 

 Ο κ. Αθανασίου, η Περιφέρεια αλλά και κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ όταν τα λέγαμε αυτά στην σύσκεψη που πραγματοποίησε η Περιφέρεια με τον κ. Λυκουρέντζο τον παραπεσμένο Ιούλιο μας εγκαλούσαν φωνάζοντας ότι «η σύσκεψη γίνεται για να λυθούν προβλήματα και όχι για να κάνουμε (εμείς οι Συριζαίοι)  πολιτική». Ας μας πουν τώρα ποια προβλήματα έλυσαν και ας απολογηθούν στον αγροτικό κόσμο. 

Ο Σύριζα θέλει ο ΕΛΓΑ να διατηρήσει τον κοινωνικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα του όμως η αλληλεγγύη κάθε φορά  να εκφράζεται προς όλους. διαφορετικά αλληλέγγυος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ δεν υπάρχει. Στην περίπτωσή μας αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να κατανείμει τις αποζημιώσεις του Οργανισμού με δίκαιο τρόπο, χρησιμοποιεί τις εισφορές των αγροτών για πελατειακές σχέσεις στον αγροτικό χώρο και  δίνει τις αποζημιώσεις σε φίλους και ημετέρους. Τα ψίχουλα  1,3 εκατ. που έδωσε ο ΕΛΓΑ στο νησί μας ο ΕΛΓΑ ήταν περισσότερο για να διατηρήσει τα προσχήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν δόθηκαν καλώς. Έπρεπε όμως να αποζημιώσουν την ακαρπία όπως άλλωστε είχαν υποσχεθεί. 

Να θυμίσω ότι ο Σύριζα εδώ και δυο χρόνια ζητούσε την ένταξη της περιόδου 2020 -21  στο καθεστώς των ΚΟΕ και για την ακαρπία της περσινής περιόδου ενίσχυση από το καθεστώς των deminimis.  

Σε κάθε περίπτωση προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει τουλάχιστον  να δώσουν σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς τα 30 ευρώ ανά στρέμμα που ανέφερε ο Υπουργός στην απάντηση της ερώτησης του Βουλευτή του Σύριζα Γιάννη Μπουρνού.         

 

Στρατής Νικολάου

υπεύθυνος του αγροτικού τμήματος  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ της ΝΕ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!