Αγροτικά - Αλιεία

04/03/2022 - 18:12

Πήρε δέσμευση από τον Υπουργό για αύξηση του ποσού της δακοκτονίας

Την Πέμπτη 3-3-2022 με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Ν. Λέσβου κ.Χαράλαμπου Αθανασίου, πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην οποία συμμετείχε ο  Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ως κύριος τεχνικός σύμβουλος για επιστημονικά θέματα του αγροτικού τομέα και επαγγελματικά θέματα του γεωτεχνικού κλάδου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού με την παρουσία του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Γεωργίου Γεωργαντά, του Αντιπροέδρου της Βουλής κου Χαράλαμπου Αθανασίου, του Υφυπουργού κου Γεωργίου Στύλιου, των Γενικών Γραμματέων κ.κ. Κωνσταντίνου Μπαγινέτα και Δημητρίου Παπαγιαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν στα προβλήματα και στις προοπτικές του αγροτικού τομέα των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα του Βορείου Αιγαίου, με κυριότερα τα εξής:

  • Δυνατότητα αποζημιώσεων στον ελαιοκομικό τομέα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Ενισχύσεις στη κτηνοτροφία λόγω αύξησης του κόστους των ζωοτροφών.
  • Χρηματοδότηση έργων εγγείων βελτιώσεων, αγροτικής οδοποιίας και άλλων έργων υποδομών στα νησιά μας.
  • Αύξηση των προϋπολογισμών των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) λόγω νησιωτικότητας, τόσο στην ενδιάμεση όσο και στην επόμενη ΚΑΠ.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσε επιτακτικά το θέμα της έγκαιρης έναρξης του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς με την άμεση πρόσληψη των Γεωπόνων –Τομεαρχών Δακοκτονίας και της στελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών του Αιγαίου με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό. Από πλευράς του ο Υπουργός κος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι ήδη είχε προβεί στην υπογραφή της σχετικής απόφασης κατανομής εποχικού προσωπικού δακοκτονίας για το έτος 2022, με την οποία δίνεται η δυνατότητα από σήμερα στις Περιφέρειες του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την άμεση πρόσληψη των 28 γεωπόνων στο Αιγαίο, ως εξής:

  • Λέσβος 15
  • Χίος 2
  • Σάμος 5
  • Δωδεκάνησα 5
  • Κυκλάδες 1

Στο θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δακοκτονίας για το Ν.Λέσβου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε και έλαβε δεσμεύσεις από τον Υπουργό για αύξησή του για την τρέχουσα δακική περίοδο.

Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν η συμβολή του Προέδρου του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ήταν προς την κατεύθυνση, τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για τις επερχόμενες προσκλήσεις της ΚΑΠ, η νησιωτικότητα να αποτελεί δομικό συστατικό των προγραμμάτων χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα για τα νησιά μας.

 

  Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.

 του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Κατσαβέλλης Παναγιώτης

Μοιράσου το άρθρο!