Αγροτικά - Αλιεία

30/08/2023 - 11:30

ΠΟΠ η αγαπημένη και μοναδική σαρδέλα του νησιού μας

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο ολοκληρωμένος φάκελος για να χαρακτηρισθεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) η σαρδέλα Καλλονής.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ολοκλήρωση έρευνας για μια σειρά προϊόντων που θα διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ και ΠΓΕ. Η έρευνα για την σαρδέλα Καλλονής ολοκληρώθηκε και άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης.  Η αξιολόγηση του φακέλου  πραγματοποιείται σε δύο στάδια, εθνικό και κοινοτικό. Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία λόγω των διάφορων σταδίων που περιλαμβάνει.

Η σαρδέλα Καλλονής θα είναι το πρώτο αλιευτικό προϊόν της Ελλάδας, που θα ενταχθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου αρχικά η έρευνα αφορούσε τρία προϊόντα, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να εξετάσει μια σειρά προϊόντων των νησιών και αν συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά να διεκδικήσουν τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Μεταξύ αυτών η σαρδέλα Καλλονής, το μέλι της Ικαρίας , το ασπρομάτικο φασόλι Λήμνου και η βρώσιμη ελιά κολοβή της Λέσβου, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γιώργος Λαγουτάρης .

Η έρευνα λοιπόν του Γεωπονικού πανεπιστημίου προτείνει την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των  παραδοσιακών αυτών προϊόντων, τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς.

 

πηγη: ertnews.gr

Μοιράσου το άρθρο!

geotee