Αγροτικά - Αλιεία

01/10/2022 - 20:40

«Πως να ημερεύσεις…ένα άγριο αμπέλι» - Στην Ανεμώτια 1 και 2 Οκτωβρίου - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η «τέχνη του μπολιάσματος» ή αλλιώς «πως να ημερεύσεις…ένα άγριο αμπέλι» θα είναι το θέμα του διήμερου βιωματικού εργαστηρίου μπολιάσματος, στις 01 - 02 Οκτωβρίου 2022, στην Ανεμώτια Λέσβου, με το οποίο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης του νέου πρότυπου βιολογικού αμπελώνα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ». 

Αφού φυτεύτηκαν τα «άγρια» υποκείμενα αμπέλου, την άνοιξη που μας πέρασε, με τη βοήθεια των εθελοντών και καλών φίλων της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., αφού παρακολουθήσαμε τα γυμνά κλαδιά να μεγαλώνουν και την πλούσια φυλλωσιά τους να πρασινίζει την ξερή και πετρώδη πλαγιά της καλντέρας, ήρθε η ώρα το αμπέλι αυτό να πάρει τα χαρακτηριστικά του τόπου, μπολιάζοντάς το με γηγενείς ποικιλίες, από κλήματα της περιοχής που μετρούν μέχρι και εκατό χρόνια ζωής. 

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις τεχνικές του μπολιάσματος, αλλά πάνω από όλα θα γίνουν κοινωνοί της μεταμόρφωσης. Καθώς τα δρώμενα θα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του διημέρου, η πρακτική θα διαδέχεται τη θεωρία και η εργασία θα ακολουθείται από την ψυχαγωγία. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες, γυναίκες και άντρες, ντόπιοι και ξενομερίτες θα εκπαιδεύονται και θα συνεργάζονται, το άγριο αμπέλι θα εξημερώνεται, θα γίνεται παραγωγικό και οι άνθρωποι θα μαλακώνουν, θα γίνονται ανεκτικοί (ανθεκτικοί).  

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στον εμβολιασμό «άγριων» υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις, σχετικές με τα πως, πότε, γιατί και τα μυστικά του μπολιάσματος, την αντιμετώπιση ασθενειών της αμπέλου με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, την καλλιέργεια του εδάφους με συστήματα μειωμένης κατεργασίας, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα. 

δσ3

Το διήμερο θα κλείσει, όπως πάντα, μουσικοχορευτικά, με άφθονο κρασί και τσίπουρο, συνοδεία ντόπιων εδεσμάτων, πάντα με τον Διόνυσο, δημιουργό και προστάτη της αμπέλου, για σύμμαχο.  

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες». Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου ΔΡΥΣ και τον Σύλλογο Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» και με τη συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το εργαστήριο θα είναι διήμερο και θα περιλαμβάνει πρακτική εργασία στο μπόλιασμα υποκειμένων αμπέλου και διαδραστικές διαλέξεις σχετικές με τη σημασία και τη διαδικασία του εμβολιασμού, τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες, την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών της αμπέλου.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανεμώτια, χωριό της δυτικής Λέσβου (54 χλμ και 1 ώρα από την Μυτιλήνη και 15 χλμ και 20 λεπτά από την Καλλονή).

 

Σάββατο,  01/10/2022                 

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Συνάντηση - Δημιουργία Ομάδων - Γνωριμία

10.00-13.00: Εμβολιασμός «άγριων» υποκειμένων αμπέλου

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30-15.30: Διαλέξεις – Συζήτηση

15.30: Γεύμα με κρασί και παραδοσιακά αποστάγματα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. 

 

Κυριακή, 02/10/2022

09.00-09.30: Συγκέντρωση στο πεδίο - Εγγραφές

09.30-10.00: Συνάντηση - Δημιουργία Ομάδων - Γνωριμία

10.00-13.00: Εμβολιασμός «άγριων» υποκειμένων αμπέλου

13.00-13.30: Διάλειμμα (μετακίνηση στο Δημοτικό Σχολείο Ανεμώτιας)

13.30- 15.30: Διαλέξεις – Συζήτηση

15.30-16.00: Απολογισμός-Απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης

16.00-16.30: Μετακίνηση στο οινοποιείο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας

16.30-17.00: «Θέατρο του βουνού … Αλλιώς»

17.00: Ψησίματα, κρασί και αποστάγματα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. συνοδεία μουσικής στον αύλειο χώρο του οινοποιείου 

 

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ         

 

Χρήστος Χατζηλίας - Βέρα Κωφοπούλου, Εκπαιδευτικοί: «Τί είν' αυτό που μας ενώνει;» - Γνωριμία και σύνδεση της Ομάδας με βιωματικό παιχνίδι, κατά την έναρξη του εργαστηρίου.

Κατερίνα Φουντή, Άννα Μαρία Χαντζή, Βέρα Κωφοπούλου & Χρήστος Χατζηλία, Εκπαιδευτικοί: «Θέατρο του Βουνού.... Αλλιώς» - Ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός ανατροφοδότησης. Μέσα από έναν ομαδικό συνεργατικό, θεατρικό αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες θα εκφράσουν κινησιολογικά και λεκτικά τις εντυπώσεις τους από το βιωματικό εργαστήριο.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 

Σάββατο, 01/10/2022

Κάλλια Μηλιορέλη, Περιβαλλοντολόγος, MSc Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Εθελόντρια: «Ανασκόπηση των δράσεων του προγράμματος φύτευσης βιολογικού αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών»

Έφη Σιαλευρή, Κινηματογραφίστρια: «Η δημιουργία του πειραματικού αμπελώνα πίσω από την κάμερα» - Προβολή σποτ με τα βιωματικά εργαστήρια ξερολιθιάς και φύτευσης αμπελώνα

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Πολλαπλασιασμός της αμπέλου με εμβολιασμό»

Qemal Hoxha, Εμβολιαστής: «Τα μικρά μυστικά του μπολιάσματος»

 

Κυριακή, 02/10/2022

Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος – Δρ Εδαφολογίας, Μέλος ΔΕΠ Ιονίου Πανεπιστημίου:

«Η καλλιέργεια του εδάφους – Συστήματα μειωμένης εδαφοκατεργασίας»

Άρης Γεράκης, Γεωπόνος – Δρ Ανάπτυξης Πόρων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου: «Η φυτοπροστασία της αμπέλου»

Μιχάλης Μαρμάρου, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας: «Ένα ταξίδι προς την αλλαγή του παραδείγματος»

 

 

 

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

 

Την Κυριακή, το 3ο βιωματικό εργαστήρι θα κλείσει με τις μουσικές του Μάνου Σιμιτσή και του συγκροτήματός του (Μάνος Σιμιτσής: κιθάρα-φωνή, Σπούλος Αντώνης: πιάνο-φωνή, Μπάλιακας Γιάννης: Μπουζούκι) 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο Βιωματικό Εργαστήριο Μπολιάσματος Αμπελώνα, μπορούν  να δηλώσουν συμμετοχή, μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. https://ifestio-anemotias.com.

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής θα έχει σταλεί μέχρι τις 29/09/2022.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ

 

Οι διοργανωτές  παρέχουν τον βασικό εξοπλισμό για το μπόλιασμα.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα και ανθεκτικά ρούχα και υποδήματα εργασίας.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ COVID 19

 

Θα εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης CΟVID-19 που θα ισχύουν την περίοδο του εργαστηρίου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

koinsep_anemotias@hotmail.com

 

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» και το μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».

    

 

 

 

 

δ

Μοιράσου το άρθρο!