Αγροτικά - Αλιεία

08/05/2019 - 17:01

Προεκλογικά παιχνίδια με τη δακοκτονία στη Λέσβο

 Για άλλη μια φορά η δακοκτονία γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης και... δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε εκλογές. Μάλλον εμείς το ξεχνάμε αλλά κάποιοι δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε.

Είναι γνωστό ότι φέτος στο διαγωνισμό υπήρξαν δύο συμμετοχές.  Δεν έχει νόημα να επαναλάβουμε τα γεγονότα με την χαμηλή προσφορά της μιας εταιρείας, με τον αποκλεισμό της άλλης , την καταγγελία για πλαστογραφία, την ένσταση της εταιρείας που έχει αποκλειστεί. 

Η ουσία είναι ότι χθες το βράδυ υπήρξε μια απόφαση από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που λέει στην Περιφέρεια μην υπογράψεις καμία σύμβαση πριν ολοκληρωθεί η εξέταση της ένστασης της εταιρείας που έχει αποκλειστεί. Αυτή την απόφαση δεν μπορεί να την παραβιάσει κανένας!

ΌΜΩΣ αυτή η απόφαση δεν είναι εμπόδιο καθώς θα έχει εξεταστεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή η ένσταση της εταιρείας! Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα από την απόφαση,  η Περιφέρεια έχει το νομικό πλαίσιο να προχωρήσει άνευ συγκλονιστικού απροόπτου  στην ανάθεση του  έργου σε μια από τις δύο εταιρείες (λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη το αποτέλεσμα της απόφασης) 

Επομένως ... τσάμπα θόρυβος. Και όταν λέμε "τσάμπα θόρυβος" εννοούμε ως προς την έναρξη της δακοκτονίας.

Αυτό ακριβώς είπε και ο Διευθυντής Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης  "δεν αναμένεται να υπάρξει θέμα καθυστέρησης με τη δακοκτονία" 

Ασφαλώς και η ένσταση της εταιρείας που αφορά πολλές παραμέτρους πρέπει να εξεταστεί και σίγουρα θα έχει συνέχεια  ανεξάρτητα από τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που ίσως ακολουθήσει η Περιφέρεια.  

Μέσα στο προεκλογικό σκηνικό ήρθε η ανακοίνωση του Βουλευτή Γ. Πάλλη που λέει στην Περιφέρεια να κάνει αυτό που θα κάνει σε μερικές ημέρες...

Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο που δημοσιεύσαμε σήμερα το πρωί είχε τίτλο "προσωρινή... βόμβα για τη δακοκτονία"

Η ανακοίνωση του Γ. Πάλλη: 

"Η καθυστέρηση, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της υπογραφής της σύμβασης με τον εργολάβο που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας για το 2019 έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών, ειδικά στο νησί της Λέσβου. Και όχι αδικαιολόγητα: το 2018, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχασαν σχεδόν το 90% της παραγωγής τους λόγω καθυστέρησης της δακοκτονίας. 

Ωστόσο, η όποια καθυστέρηση στη διενέργεια και την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού δεν είναι κατ’ ανάγκη μοιραία στην καταπολέμηση του δάκου, αφού σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 του Ν. 4579/2019, κατ' εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η Περιφέρεια μπορεί να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχει δημοσιευτεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, στον προσωρινό μειοδότη. 

Κατά συνέπεια, έχουμε προβλέψει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Δεν μένει παρά αυτό να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου."

 

Ανακοίνωση και από το συνδυασμό του Γιάννη Σπιλάνη "Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίο" 

"Η καταρρέουσα  εικόνα του συστήματος της Περιφερειακής Αρχής της κ.Καλογήρου ,αλλά και όσων το υπηρέτησαν και τώρα θεώρησαν την καταφυγή σε άλλους συνδυασμούς  κολυμβήθρα του Σιλωάμ που θα τους εξιλεώσει, κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη Λέσβο ολόκληρη . Μετά τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τον διαγωνισμό έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Γιατί μια ακόμα ολιγωρία στο ζήτημα της δακοκτονίας θα επιφέρει το τελικό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο του νησιού. Κι αυτό γιατί η  θετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε  πριν  από  λίγους μήνες , για ψεκασμούς απ τον προσωρινό μειοδότη,ενδέχεται να μην μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση . Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή ,με την δέουσα προσοχή και νομική συνδρομή ,να εξετάσει αμέσως το ζήτημα που ακόμα μια φορά απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δακοκτονία και την οικονομία του νησιού Σε κάθε περίπτωση η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  τονίζουμε στους αγρότες της Λέσβου ότι με την ιδιότητα μας ως επόμενης Περιφερειακής Αρχής ,δεν θα περιμένουμε την 1η του Σεπτέμβρη. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες από την επόμενη των εκλογών της 2ας Ιουνίου"

Μοιράσου το άρθρο!