Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγέλλοντες αποκαλύπτουν δίκτυο διαφθοράς με απειλές και μηνύσεις
Νέες, εκρηκτικές αποκαλύψεις φέρνουν στο φως το μέγεθος της διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον οργανισμό που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων για αγρότες και κτηνοτρόφους. Δύο πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών, ο Δημήτρης Καπούνης από τη Νάξο και ο Δημήτρης Μόσχος από την Καστοριά, ρίχνουν φως σε ένα σκάνδαλο που φαίνεται να εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι την Καστοριά, με «γαλάζιους» ημετέρους να θησαυρίζουν μέσω παράνομων επιδοτήσεων.
Οι δύο άνδρες, που τόλμησαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές, μηνύσεις και εξονυχιστικούς ελέγχους. Ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κατήγγειλε από το 2020 την παράνομη δέσμευση εκτάσεων στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από πρόσωπα εκτός του νησιού. Το 2023, σε μια κίνηση απόγνωσης, υπέβαλε ο ίδιος εικονική δήλωση για 7.661 στρέμματα, τα οποία, προς σοκ του, εγκρίθηκαν και του καταβλήθηκαν 16.391 ευρώ! «Δεν πίστευα ότι θα περάσει. Ήθελα να αποδείξω την παρανομία», δήλωσε, επιστρέφοντας τα χρήματα και ενημερώνοντας την Εισαγγελία.
Αντί για έπαινο, ο Καπούνης μηνύθηκε από τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκο Μπαμπασίδη, για «συκοφαντία» τον Φεβρουάριο του 2024. «Με πλησίασε παράγοντας του υπουργείου λέγοντας: ‘Πρόσεξε, βαράς τον υπουργό’», αποκαλύπτει, ενώ οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στρέφονται πλέον συστηματικά εναντίον του ίδιου και των αδερφών του.
Στην Καστοριά, ο Δημήτρης Μόσχος αποκάλυψε εξίσου εξοργιστικά στοιχεία: εκτάσεις δηλώνονταν για καλλιέργειες ελιάς και αμυγδάλου σε περιοχές όπου αυτά δεν ευδοκιμούν, όπως σε υψόμετρο 1.850 μέτρων στο Βίτσι! «Ανακαλύψαμε 22.000 στρέμματα ελαιόδεντρα και 19.000 στρέμματα αμύγδαλα, ενώ η παραγωγή αμυγδάλου στην περιοχή είναι μόλις 1.700 στρέμματα», τονίζει. Οι καταγγελίες του οδήγησαν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αλλά και σε απειλές εναντίον του.
Οι δύο άνδρες, που έφεραν στο φως το «βούρκο» του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αδράνεια και απόπειρα φίμωσής τους. «Υπάρχει κύκλωμα μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ», καταγγέλλει ο Μόσχος, ενώ ο Καπούνης εκτιμά ότι η Νάξος έχει χάσει πάνω από 4 εκατ. ευρώ από τις παράνομες επιδοτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά πλέον την υπόθεση, αλλά η σιωπή των υπευθύνων παραμένει εκκωφαντική. Ποιος θα λογοδοτήσει για το σκάνδαλο που στερεί πόρους από τους πραγματικούς αγρότες;
Παράλληλα με τις αποκαλύψεις από τη Νάξο και την Καστοριά, παρόμοιες καταγγελίες έρχονται στο φως και από τη Λέσβο, όπου κοινοτικές εκτάσεις με βοσκοτόπια δηλώνονταν συστηματικά με τοπογραφικά από Κρητικούς, χωρίς καμία σχέση με το νησί. Αγρότες της περιοχής ανέφεραν ότι εκτάσεις, οι οποίες προορίζονταν για την τοπική κτηνοτροφία, δεσμεύονταν παρανόμως μέσω του ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να στερούνται πολύτιμες επιδοτήσεις οι νόμιμοι δικαιούχοι. Οι καταγγελίες αυτές, που φαίνεται να εντάσσονται στο ευρύτερο κύκλωμα διαφθοράς, ενισχύουν τις υποψίες για οργανωμένη δράση με στόχο την υφαρπαγή κοινοτικών κονδυλίων, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα.