Αγροτικά - Αλιεία

20/02/2024 - 14:39

Sultana,η νέα ποικιλία ελιάς που φέρνει επανάσταση

Η «Sultana» είναι το γονότυπο αποτέλεσμα της διασταύρωσης της ποικιλίας «Arbosana» με την «Sikitita», η οποία με τη σειρά της είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης διασταύρωσης μεταξύ των ποικιλιών «Picual» και «Arbequina».

Ονομάζεται Sultana και είναι η νέα ποικιλία ελιάς που σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα «θα φέρει επανάσταση στα λιοστάσια πυκνής φύτευσης».

Καρπός έρευνας που αναπτύχθηκε με την Balam Agricolture, αυτή η νέα ποικιλία θεωρείται ορόσημο για την παραγωγή ελαιώνων υψηλής πυκνότητας.

 

Όπως αναφέρει το ισπανικό περιοδικό Marcacei, ο Pedro Gàlvez της Balam Agricolture επισημαίνει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια ποικιλία με κερδοφορία που ξεπερνά κατά πολύ αυτές που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα». Η εταιρεία του θα είναι ο μόνος προμηθευτής στην Ευρώπη ικανός να εμπορευματοποιήσει και να πολλαπλασιάσει την ποικιλία ελαιώνα Sultana τα επόμενα 30 χρόνια.

Αυτή η νέα ποικιλία έχει μια τόσο ενδιαφέρουσα σειρά αγρονομικών χαρακτηριστικών που «οδήγησαν το Πανεπιστήμιο να την παρουσιάσει και να τη διαθέσει στην αγορά λόγω της επανάστασης που αντιπροσωπεύει», υπογράμμισε ο Pedro Valverde, ερευνητής στο ισπανικό πανεπιστήμιο. Ο Βαλβέρδε εξήγησε ότι « η Sultana είναι το γονοτυπικό αποτέλεσμα της διασταύρωσης της ποικιλίας Arbosana ως θηλυκού γονέα και της Sikitita ως αρσενικού γονέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο είναι αποτέλεσμα μιας άλλης διασταύρωσης μεταξύ των ποικιλιών Picual και Arbequina. Αυτό σημαίνει ότι η Sultana έχει το καλύτερο από κάθε ποικιλία».

Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ποικιλία «αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο επίτευγμα ως ανταμοιβή για τη δουλειά τόσων ετών», ο ερευνητής πρόσθεσε: « Η Sultana χαρακτηρίζεται τόσο από πρώιμη ωρίμανση όσο και από παραγωγή έχει καλή απόδοση σε λάδι. Λόγω του μεγέθους και του σθένους του προσαρμόζεται τέλεια σε παραγωγές υψηλής πυκνότητας. O καρπός του είναι μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες ποικιλίες για αυτό το είδος φύτευσης. Επιπλέον, το λάδι είναι άριστης ποιότητας».

Πέραν των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν, υπογραμμίστηκε ότι «καθώς είναι πολύ πρώιμη ποικιλία, θα επιτρέψει στον αγρότη να διαθέσει νωρίτερα στην αγορά ένα υψηλής ποιότητας λάδι, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες φυτείες με άλλες ποικιλίες».

με πληροφορίες από olivonews

Μοιράσου το άρθρο!