Αγροτικά - Αλιεία

10/10/2022 - 18:16

Τι συμβαίνει στον ελαιώνα της Λέσβου; - Ο κ. Γιώργος Λαγουτάρης μας εξηγεί

Σε εξέλιξη είναι από την Παρασκευή (ή από το Σάββατο σε άλλες περιοχές) η τελευταία διαβροχή για την καταπολέμηση του δάκου στο νησί της Λέσβου. 

Δυστυχώς σε αρκετά σημεία του νησιού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται καρπόπτωση.  Σε διάφορες αναρτήσεις στα ` social media  αποκλειστικός ένοχος για την καρπόπτωση στις ελιές είναι ο δάκος....

Όμως δεν είναι έτσι...

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου κ. Λαγουτάρης μας εξηγεί:

"Με βάση την ενημέρωση από τους Επόπτες Δακοκτονίας και τους Γεωπόνους - Τομεάρχες Δακοκτονίας που βρίσκονται σε όλο το νησί, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν περιοχές με σημαντική πτώση ελαιοκάρπου.

Αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο δάκο αλλά και στον πυρηνοτρήτη και στη μεγάλη ανομβρία που έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια τα φυτοφάρμακα της δακοκτονίας με την εξειδίκευση που έχουν δεν προσφέρουν προστασία από τον πυρηνοτρήτη. Είναι κάτι που πρέπει να το ξέρουν οι ελαιοπαραγωγοί και να λαμβάνουν μέτρα μόνοι τους με βάση τις οδηγίες των Γεωπόνων.

Όσο για την ανομβρία δυστυχώς η κατάσταση είναι ανησυχητική σε πολλές περιοχές του νησιού μας καθώς τα ελαιόδεντρα ουσιαστικά αποβάλλουν πλέον τους καρπούς και έτσι ενισχύουν την  εικόνα της καρπόπτωσης" 

Μοιράσου το άρθρο!