Αγροτικά - Αλιεία

19/02/2022 - 08:02

Τι θα γίνει με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου; Επιστολή στον Υπουργό

Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

                                           

 

Να γίνουν  πράξη το ταχύτερο, οι εξαγγελίες  για  τις  αποζημιώσεις  των  ελαιοπαραγωγών, που αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

 

--Μετά από παρεμβάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου,( καθώς  και  άλλων  φορέων του Νησιού μας, όπως της Επιτροπής που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, της Περιφέρειας Β.Αιγαίου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κ.λ.π.), για να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί  που επλήγησαν από την καρπόπτωση και την   ακαρπία  λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών κατά τις δύο  τελευταίες  ελαιοκομικές περιόδους, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις, έστω σε επίπεδο εξαγγελιών.   

--Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Σ.Λιβανός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση προς τη Βουλή, του Βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιάννη  Μπουρνού, ανακοίνωσε δημόσια στις  4-2-2022, τα παρακάτω :

<<  -1)  Για την ελαιοκομική περίοδο 2020/2021 προτάθηκε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη βάση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας η ένταξη των ελαιοκαλλιεργειών σε πρόγραμμα de minimis  και η χορήγηση ενίσχυσης στα 30 €/ στρ., οριζόντια σε όλους τους ασφαλισμένους παραγωγούς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. 

-2). Για τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές της ανεμοθύελλας 29ης και 30ης /11/2021, υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία του ΕΛΓΑ, από όλες σχεδόν τις Τ.Κ. της νήσου, 4.622 δηλώσεις ζημιάς που αφορούν σε 1.600.000 ελαιόδενδρα. Οι εκτιμήσεις των ανωτέρω ζημιών άρχισαν άμεσα και θα ολοκληρωθούν εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου, ενώ οι αντίστοιχες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς αναμένεται να καταβληθούν εντός του α’ τριμήνου 2022 >>.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι  με την αντικατάσταση του κυρίου Υπουργού, δεν θα ξεχαστούν οι παραπάνω κυβερνητικές εξαγγελίες, που αποτελούν ένα πρώτο μικρό βήμα στήριξης , των πολλαπλά  πληττόμενων  Ελαιοπαραγωγών. Μέσα στην αύξηση του κόστους παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών των καλλιεργητικών μέσων, τις απανωτές  καταστροφές στους ελαιώνες, καθώς και τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα, είναι απόλυτη ανάγκη να αποφευχθεί  η  εγκατάλειψη  ελαιοκτημάτων,  που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτώχεια.  Σε στενή συνεργασία οι φορείς του Νησιού μας, διεκδικούμε  την ουσιαστική και διαρκή στήριξη των Ελαιοπαραγωγών, σαν του κύριου κλάδου της οικονομίας του τόπου μας.

 Αναμένουμε μέσα στις επόμενες βδομάδες, τα εξαγγελθέντα να γίνουν πράξη καθώς και να συνεχιστεί η στήριξη των Ελαιοπαραγωγών με πιο ουσιαστικά μέτρα.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟTΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ     

Μοιράσου το άρθρο!