Αγροτικά - Αλιεία

11/02/2024 - 11:05

Την Τρίτη θα κριθεί η συνέχεια....

Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λέσβο - Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

       Μετά και τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην Καλλονή, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τη Τρίτη το μεσημέρι 15μελή επιτροπή απ’ τα αγροτικά μπλόκα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απ’ το αποτέλεσμα της συνάντησης θα εξαρτηθεί και η περεταίρω δράση μας. 

         Η Ομοσπονδία συνεχίζει τις περιοδείες, τις συναντήσεις – συζητήσεις με αγρότες – κτηνοτρόφους, αλιείς , μελισσοκόμους, αμπελοκαλλιεργητές. Παράλληλα οι αγροτικοί σύλλογοι θα κάνουν Γενικές συνελεύσεις προετοιμάζοντας τα μέλη τους για νέους αγώνες μέχρι τη νίκη.

Τα αιτήματα:

 

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, και για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Θέλουμε ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Η δακοκτονία να γίνετε από την Περιφέρεια με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ, πλήρη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση με εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.
  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.
  • Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee