Αγροτικά - Αλιεία

29/01/2016 - 15:53

Ξεσηκωμός στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου - Μεγάλο συλλαλητήριο

Ξ

εσηκωμός στον αγροτικό κόσμο της Λέσβου.  Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αγροτών της Λέσβου στη σημερινή κινητοποίηση.  Οι αγρότες του νησιού μας έχοντας να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα  (φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές)  ξεσηκώθηκαν!

 
Λίγο μετά τις 11 το πρωί δεκάδες αγροτικά και γεωργικά μηχανήματα από όλη τη Λέσβο συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Λάρσου.  Προχώρησαν σε  συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και στη συνέχεια ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία  προς τη Μυτιλήνη. 
Στην πόλη της Μυτιλήνης  κατευθύνθηκαν στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής . Αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε ψήφισμα . 
 
Στο ψήφισμα αναφέρουν: 
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
- Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
- Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα όπως, εξισωτική αποζημίωση 2015, βιολογικά 2013 και ολοκλήρωση της επιστροφής του ΦΠΑ.
 
- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
- Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
- Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, («πακέτο Χατζηγάκη»), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
- Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
 
Οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ) ημέρα πανελλαδικής απεργίας
 
Εντύπωση προκάλεσε η συμπαράσταση που είχαν οι αγρότες από τα Σώματα Ασφαλείας.  Συγκεκριμένα  με αφορμή το μπλόκο των αγροτών στη Λάρσο της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συντονισμένη παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού μας, ενάντια στις αντιλαϊκές και ολοένα πιο καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Στο πλευρό των αγροτών ήταν παρόντες εκπρόσωποι των Ενώσεων Αστυνομικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.
 
 Διαβάστε εδώ πληροφορίες για τη συνάντηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με τον αναπληρωτή Υπουργό. 
 
 
 
φωτογραφίες :  LesvosPost.com / Γιώργος Παπαδόπουλος / Συντονιστικό Σωμάτων Ασφαλείας /Nabaho Kayak

Μοιράσου το άρθρο!