Αγροτικά - Αλιεία

15/01/2024 - 08:13

Ξεσηκώνονται οι αγρότες της Λέσβου - Περιοδείες σε χωριά - Τον Φλεβάρη μεγάλο συλλαλητήριο

Το πλαίσιο αιτημάτων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

ΔΕΗ

        Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, βλέποντας την αγωνία των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας για το μέλλον τους στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, αφού βλέπουν το κόστος παραγωγής να βρίσκεται πολύ ψηλά, το κόστος διαβίωσης να εκτινάσσεται, οι επιδοτήσεις να πετσοκόβονται κάθε χρόνο έως και 30% , η τιμή στο γάλα να βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα , η ακαρπία στον ελαιώνα και η αναποτελεσματική δακοπροστασία του, να οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς στον αφανισμό, ξεκινά μια σειρά περιοδειών για ενημέρωση – συζήτηση πάνω σε όλα αυτά που μας απασχολούν.

       Μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συναντηθούν διαδοχικά με όλους τους αγροτικούς συλλόγους του νησιού για να συναποφασίσουν τις δράσεις που θα αναλάβουν για να κλιμακώσουμε τη διαμαρτυρία μας με κινητοποίηση – συλλαλητήριο το δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

        Οι περιοδείες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 15 Γενάρη από την Αγιάσο κα θα συνεχίσουν στα χωριά του Ευεργέτουλα, της Γέρας, του Πλωμαρίου, σε Καλλονή, Ανεμώτια , Αγία Παρασκευή , Κάπη, Μανταμάδο, Νέες Κυδωνίες , Μιστεγνά , Θερμή, Πάμφιλα, Μόρια , Λουτρά.

         Το πλαίσιο των αιτημάτων μας είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  •  Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.
  • Η δακοκτονία να γίνεται από την Περιφέρεια με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς εργολάβους και εργολαβικό κέρδος.
  • Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

 

Μοιράσου το άρθρο!