Αγροτικά - Αλιεία

30/01/2012 - 16:59

Μύθοι και αλήθειες για την ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο

Ενημερωτική επιστολή έστειλαν στα ΜΜΕ της Λέσβου οι Επαγγελματίες Γεωπόνοι Μελετητές Λέσβου .  Tο τελευταίο καιρό αρκετοί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου "παραπλανήθηκαν" και εντάχθηκαν στην "Ολοκληρωμένη Διαχείριση" για να εισπράξουν το "Ποιοτικό Παρακράτημα"... πληρώνοντας αρκετά χρήματα χωρίς να είναι σίγουρο  το "αν θα πληρωθούν" ,  το "πότε θα πληρωθούν" και το "ποσό πληρωμής".  Γίνεται σύγκριση  των πιστοποιήσεων AGRO (για να εισπραχθεί το Ποιοτικό Παρακράτημα) με το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας.  Σημαντικό στοιχείο της επιστολής είναι ότι  γίνεται ενημέρωση των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου για το τι θα γίνει μετά το 2013 με τις επιδοτήσεις. 

Αναλυτικά η επιστολή:

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ  ΓΕΩΠΟΝΟΙ      ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ως Σύμβουλοι Γεωπόνοι, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας προς τους αγρότες του νομού Λέσβου, τώρα στην δύσκολη οικονομικά περίοδο  που διανύουμε, με την επιστημονική μας κατάρτιση και εμπειρία, θέλουμε να διαλευκάνουμε μύθους από πραγματικότητες, όσον αφορά το σημερινό εισόδημα του ελαιοπαραγωγού και τις μελλοντικές προοπτικές του.

        Σημαντικό τμήμα του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να προέρχεται μέσω επιδοτήσεων. Η διεθνής τάση των αγορών ελαιολάδου λόγω αυξημένων αποθεμάτων, δεν δίνει την δυνατότητα για σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του προϊόντος τα επόμενα χρόνια. Ο προσανατολισμός της σχεδιαζόμενης νέας ΚΑΠ μετά το 2013 συνεχίζει μέσω επιδοτήσεων την στήριξη του εισοδήματος. Οι μέχρι σήμερα γνωστές επιδοτήσεις (δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης – στρεμματική, κλπ.) σταματούν να αποτελούν ατομικό δικαίωμα στους περισσότερους και συνδέονται με την παραγωγή, την καλλιεργούμενη έκταση και τις περιβαλλοντικές δράσεις που θα εφαρμόζει ο κάθε καλλιεργητής (περιβαλλοντικός προσανατολισμός των άμεσων ενισχύσεων).

         Άρα, ανάγκη για τα επόμενα χρονιά είναι ο ελαιοπαραγωγός, για να διασφαλίσει το εισόδημα του, αλλά και να βρεθεί προετοιμασμένος για την νέα Κ.Α.Π μετά το 2013, να στραφεί από τώρα σε περιβαλλοντικές δράσεις και Μέτρα του σχεδίου «Α. Μπαλταντζής 2007-2013».

         Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί τόσο τα Μέτρα όσο και τα ποσά με τα οποία μπορούν να ενισχυθούν τώρα και στο μέλλον.

          Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, που είναι το σημαντικότερο γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ισχυρό εργαλείο για τους παραγωγούς και οικονομική λύση εισοδηματικής ενίσχυσης τους για τους παρακάτω λόγους.

  1. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Ε.Ε ως Μέτρο περιβαλλοντικό με αναγνωρισμένο Πανευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης προϊόντος.
  2. Έχει δεσμευμένη και εξασφαλισμένη επιδότηση μέχρι το 2016 (σύμβαση παραγωγού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.)
  3. Έχει προκαθορισμένη επιδότηση ανά στρέμμα για όλη την πενταετία (νέα κτήματα 75 ευρώ το στρέμμα και για ήδη βιολογικά 42 ευρώ από την Ε.Ε.).
  4. Η συμμετοχή των παραγωγών στην δράση, εξασφαλίζει σημαντική επιχορήγηση και από την νέα Κ.Α.Π 2013-2020 (υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στο 20% της άξιας των σημερινών δικαιωμάτων)
  5. Το βιολογικό ελαιόλαδο έχει αυξητικές τάσεις τόσο στη διεθνή όσο και τοπική αγορά της Λέσβου. Οι βιοκαλλιεργητές απολαμβάνουν τιμές προσαυξημένες των συμβατικών ελαιολάδων (Αgro - Π.Γ.Ε – κλπ.)
  6. Τα έξοδα πιστοποίησης σε σχέση με την επιδότηση είναι ελάχιστα.

       Τα προϊόντα που έχουν πιστοποίηση AGRO 2.1-2.2 (Ποιοτικό παρακράτημα) δεν θεωρούνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ μειονεκτούν οικονομικά έναντι των βιολογικών για τους παρακάτω λόγους.

  1. Δεν είναι αναγνωρισμένα με  Πανευρωπαϊκό πρότυπο αλλά με Εθνικό.
  2. Δεν επιδοτούνται άμεσα από κανένα μέτρο του προγράμματος Α. Μπαλταντζής. Οι συμμετέχοντες κάτω από πολλές άλλες προϋποθέσεις (πιστοποιημένα ελαιοτριβεία με ISO 22000, πιστοποιημένη διακίνηση Π.Γ.Ε κλπ., ελάχιστα ελαιοτριβεία πληρούν τις προδιαγραφές αυτές σήμερα στη Λέσβο) δικαιούνται μόνο το ποιοτικό παρακράτημα.
  3.  Αξίζει να τονιστεί ότι το ποιοτικό παρακράτημα που δικαιούνται μέσω του άρθρου 68 του Καν ΕΕ 73/2009 τελειώνει το 2012 (τελευταία χρονιά η φετινή ΦΕΚ 323/24-3-2010)
  4. Το ύψος του ποιοτικού παρακρατήματος δεν είναι συγκεκριμένο, διαμορφώνεται με απόφαση υπουργού με βάση τα πιστοποιημένα στρέμματα σε όλη την χώρα (λόγω αύξησης των στρεμμάτων για φέτος τείνει να διαμορφωθεί στα 15 ευρώ περίπου το στρέμμα και λιγότερο και όχι 30 ευρώ, όπως κάποιοι διαλαλούν).
  5. Τα επόμενα χρόνια, μετά το 2012, ο παραγωγός για μια τριετία ακόμη είναι υποχρεωμένος να πληρώνει για την πιστοποίηση του χωρίς να έχει  εξασφαλισμένη καμία επιδότηση, μόνο και μόνο  για να διεκδικήσει από την Νέα ΚΑΠ συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις.
  6. Τα έξοδα σε σχέση με το ποιοτικό παρακράτημα είναι τεράστια για την τριετία και ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να τα προκαταβάλει, προτού ακόμη εξασφαλίσει αν είναι δικαιούχος, από ποιο πρόγραμμα και πότε.

       Ένα απλό παράδειγμα μέσου ελαιοπαραγωγού της Λέσβου των 50 στρεμμάτων δίνει το μέγεθος των διαφόρων εισοδήματος από επιδοτήσεις μεταξύ Βιολογικής παραγωγής και Ποιοτικού Παρακρατήματος μέσω AGRO.

(κλικ στο πίνακα για μεγέθυνση)

             Επομένως, από το ανωτέρω παράδειγμα, γίνεται κατανοητό τι πρέπει να επιλέξουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, για να αυξήσουν το εισόδημα τους τώρα και στο μέλλον. Ας κλείσουν τα αυτιά τους σε Κασσάνδρες και Σειρήνες που για άλλους, δικούς τους λόγους, αποκρύπτουν την αλήθεια. Που συνεχίζουν να δυσφημούν και να απαξιώνουν, αντί να προβάλλουν στα θετικά του τόπου, ότι το 2011 από την συνολική παραγωγή 900 τόνων περίπου Extra παρθένο που διακινήθηκε από το Νομό, το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο ήταν 275 τόνοι και από τοπικούς τυποποιητές συσκευάστηκαν άλλοι 45 τόνοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί βιολογικού ελαιόλαδου να έχουν εισπράξει τιμές μέχρι και 20% υψηλότερες από τις συμβατικές, ενώ αντίθετα, οι πιστοποιημένοι παραγωγοί κατά AGRO πούλησαν με συμβατικές τιμές και κανένας τυποποιητής δεν έκανε χρήση του σήματος αυτού στην Λέσβο.

       Εμείς οι Γεωπόνοι Σύμβουλοι των παραγωγών της Λέσβου και της Λήμνου θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον αγρότη, γιατί ζούμε καθημερινά μαζί του, γνωρίζουμε τα προβλήματα του, αφουγκραζόμαστε τις καθημερινές του αγωνίες, του λέγαμε και του λέμε πάντα την αλήθεια. Είναι καιρός οι μυθοπλάστες να σταματήσουν να παραπλανούν, γιατί ο τόπος δεν αντέχει πια τέτοιες συμπεριφορές και οι αγρότες μας αξίζουν καλύτερη ενημέρωση και υπηρεσίες.

  • ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΔΕΪΛΟΓΚΟΣ-ΓΑΤΣΗΣ ΟΕ
  • ΓΚΑΔΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  & ΣΙΑ ΟΕ
  • ΚΑΜΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ –ΒΟΥΚΛΑΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  • ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  •  ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ-ΚΟΤΤΙΚΑ-ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΟΕ
  • ΚΟΥΤΟΥΓΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΝΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!