Ανακοινώσεις Φορέων

18/10/2010 - 11:04

Πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου «Υδρευτικό έργο από Ταμιευτήρα Μήθυμνας» κατέθεσε η Ν. Α. Λέσβου

Πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου «Υδρευτικό έργο από Ταμιευτήρα Μήθυμνας» κατέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου» 2007 – 2013, Άξονας Προτεραιότητας 2 : «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», Θεματική Προτεραιότητα 45 : Διαχείριση και Διανομή Ύδατος (Πόσιμο Νερό)» στο πλαίσιο της αριθμ. 38 Ανοιχτής Πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Το έργο «Υδρευτικό έργο από Ταμιευτήρα Μήθυμνας» είναι συνολικού Π/Υ 2.968.600 € και περιλαμβάνει την κατασκευή 2 μονάδων επεξεργασίας ύδατος (ταχυδιυλιστήρια) καθώς και τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα (αντλιοστάσιο, αγωγοί σύνδεσης εξωτερικού υδρευτικού δικτύου, σύστημα λήψης νερού κλπ) που απαιτούνται για την υδραυλική σύνδεση του Ταμιευτήρα Μήθυμνας με τις εν λόγω μονάδες επεξεργασίας ύδατος και εν συνεχεία με τις δεξαμενές ύδρευσης των περιοχών Μήθυμνας και Πέτρας αντίστοιχα. Το ταχυδιυλιστήριο της Μήθυμνας προβλέπεται να κατασκευαστεί στη θέση Καρά Τεπές, ενώ το ταχυδιυλιστήριο της Πέτρας στη θέση Λιγώνα.
Ο Ταμιευτήρας Μήθυμνας χωρητικότητας 600.000 μ3 κατασκευάστηκε μαζί με το αρδευτικό δίκτυο το 1996 και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την άρδευση των περιοχών της Μήθυμνας και Πέτρας συνολικής έκτασης 900 στρέμματα.
Με το προτεινόμενο έργο θα επιλυθεί το υδρευτικό πρόβλημα των περιοχών Μήθυμνας και Πέτρας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό τουριστικό πόλο του νησιού και παρουσιάζουν σημαντική πληθυσμιακή αύξηση την καλοκαιρινή περίοδο με αποτέλεσμα το υδρευτικό πρόβλημα να οξύνεται μια και οι υπάρχουσες πηγές νερού δεν επαρκούν ενώ οι υφιστάμενες γεωτρήσεις υπεραντλούνται.
Με βάση τη μελέτη του έργου τα 150.000 μ3 από τα 600.000 μ3 της λιμνοδεξαμενής θα διατεθούν για τις υδρευτικές ανάγκες των δύο οικισμών (75.000 μ3 έκαστος). Σε περίπτωση που η λιμνοδεξαμενή δεν πληρούται με νερό λόγω ανομβρίας, οι παραπάνω ποσότητες θα μειώνονται ποσοστιαία ανάλογα με την μείωση της ποσότητας του υπάρχοντος νερού στη λιμνοδεξαμενή.
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται στην Ειδική Διαχειριστική Μελέτη Υδατικών Πόρων για τη Νήσο Λέσβο, η οποία χρηματοδοτήθηκε ο 2007 από το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από πρόταση του Νομάρχη κ. Παύλου Βογιατζή και εγκρίθηκε με ομόφωνη Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου την Άνοιξη του 2009.
Σε δήλωσή του ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, τονίζει:
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του υδρευτικού προβλήματος στις περιοχές της Πέτρας και τη Μήθυμνας.
Πέρυσι ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την επικαιροποίηση και συμπλήρωση της μελέτης που είχε εκπονηθεί. Θέλω να ευχαριστήσω για την προσπάθεια τους τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα την Προϊσταμένη κα. Αφροδίτη Κουρογένη και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Υδραυλικών Έργων κ. Πρόδρομο Ράπτη.»
Από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο!