Μια εξαιρετικά ευρηματική έκθεση στη Μυτιλήνη
Γράφει ο Μιχάλης Στ. Λημναίος
Πολύ ευρηματική η σύλληψη του αντικειμένου της έκθεσης, που έχει το εύηχο όνομα: «Ο ΔΑΦΝΙΣ και η ΧΛΟΗ στη χώρα των ερώτων».
Διαλέχτηκαν 13 από ταπεινά άγρια φυτά της λεσβιακής γης (όπως το αγιόκλημα, η κάπαρη, το αγριοκαρώτο, η δρακοντιά, το γαϊδουράγκαθο, η παπαρούνα, ο κρόκος, η λαδανιά, το φασκόμηλο, ο βολβός, η μαργαρίτα , κλπ), όλα στην εποχή της ανθοφορίας τους, τους ανοιξιάτικους μήνες.
Δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα ομοιώματα από τα φυτά αυτά και μάλιστα σε υπερμεγέθεις διαστάσεις, με κλίμακα πέντε προς ένα. Εντύπωση προκαλούν οι χρωματισμοί και οι λεπτομέρειες, ακριβείς αποδόσεις στα διάφορα μέρη των φυτών.
Και παράλληλα με αυτά, δεκατρία, ακόμα πιο ταπεινά έντομα της λεσβιακής εντομοπανίδας, ένα για κάθε φυτό (όπως σκαθάρια, πεταλούδες, βομβύνοι, μέλισσες, ξυλοκόπες, κλπ.) σε ρόλο επικονιαστή των αντίστοιχων φυτών. Και τούτα στην ίδια κλίμακα (5:1) και με εντυπωσιακές λεπτομέρειες στην μορφολογία τους.
Τα έντομα στην εφήμερη, σχετικά, ζωή τους, και προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους, μέσα από το νέκταρ των λουλουδιών, επιτελούν μέσα στην άγνοιά τους, ένα υπέρτατο ρόλο στη φύση. Την επικονίασή, για την δημιουργία των γόνιμων σπόρων, που θα συμβάλλουν στην διαιώνιση του κάθε είδους. Μία λειτουργία από τις πιο θαυμαστές του φυσικού μας κόσμου! Κι αν τα ομοιώματα φυτών και εντόμων παρουσιάζονται υπερβολικά σε μέγεθος, ο σκοπός του εμπνευστή είναι να γίνει κατανοητή η μεγάλη σημασία της ύπαρξής τους στη φύση, σε αντίθεση με το μικρό τους παράστημα.
Και δεν σταμάτησαν εδώ οι εμπνευστές του συνολικού έργου. Πήραν τους δύο πρωταγωνιστές, τον Δάφνη και την Χλόη, από το παγκοσμίου φήμης ομώνυμο, βουκολικό μυθιστόρημα του Λόγγου, αυτό το ειδύλλιο, που γράφτηκε αλλά και διαδραματίζεται στη Λέσβο, τον τρίτο μ.χ. αιώνα, κάπου σε κάποια περιοχή των ανατολικών ακτών του κόλπου της Καλλονής. Και στην εφηβική τους ηλικία, τότε που ανακάλυπταν την μεταξύ τους ερωτική έλξη, τους βάζουν, σε σκίτσα, να περιδιαβαίνουν την ολάνθιστη Φύση, σχολιάζοντας εύστοχα τον «έρωτα» φυτών και επικονιαστών, που οδηγεί σ’ αυτή την καταπληκτική βιοποικιλότητα του πλανήτη!
Μία έκθεση που αν και εντοπίζεται σε μία μικρή, σχετικά, αίθουσα του μουσείου, κρύβει ατελείωτες ώρες δουλειάς από δεξιοτέχνες καλλιτέχνες και κατασκευαστές, όπως θα διαπιστώσει ο επισκέπτης.
Στις φωτογραφίες μας το δίπτυχο της έκθεσης με πληροφορίες για τους συντελεστές της. Αλλά και αρκετές πόζες από τα μοντέλα φυτών και εντόμων, όπως και από τα κόμιξ με τον Δάφνη και τη Χλόη.
Αφού συγχαρώ όλους τους εμπλεκομενους, συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους την έκθεση στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της.
info
Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η έκθεση "Ο Δάφνις και η Χλόη στη χώρα των ερώτων: ανακαλύπτοντας τις σχέσεις ανθέων και επικονιαστών στη Λέσβο του 21ου αιώνα", η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE4Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755), με συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, πήρε παράταση μέχρι 10 Ιανουαρίου 2025.