Άρθρα - Γνώμες

12/09/2020 - 07:40

Αποθήκη υποκρισίας η Λέσβος....

Το μήνυμα που θα στείλουμε ξανά στην Ευρώπη είναι ότι "αιτούντες άσυλο" σημαίνει άθλιες συνθήκες, βαρβαρότητα

Η Λέσβος εκτός από "αποθήκη ψυχών" που είναι, έχει μετατραπεί και σε αποθήκη υποκρισίας.

Εδώ έχει συσσωρευτεί όλη η υποκρισία της Ευρώπης, της Κυβέρνηση και της Αντιπολίτευσης και ασφαλώς του ντόπιου πολιτικού προσωπικού.


Αξίζει να σταθούμε στην καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας. Είναι εκπληκτικό πως με τόση μεγάλη ταχύτητα διακινήθηκαν τα σενάρια του εμπρησμού. Η συμμετοχή της ΕΥΠ στις έρευνες έδωσε τροφή για περισσότερα σενάρια με Τούρκους πράκτορες κτλ, Επειδή όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα μήπως να σκεφτούμε ποιοι είναι κερδισμένοι από την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας;  Σίγουρα δεν είναι κερδισμένοι οι πρόσφυγες - μετανάστες  που εδώ και μέρες βρίσκονται στο δρόμο και όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ζήσουν σε ακόμη πιο άθλιες συνθήκες. Χθες ο Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης με πανηγυρικό ύφος σε δηλώσεις του παρουσίασε ως επιτυχία την εκκένωση της Μόριας χωρίς θύματα! Δεν θα μας κάνει καμία έκπληξη αν αργότερα η Κυβέρνηση παρουσιάσει ως επιτυχία το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας. Και γιατί να μην το κάνουν; Η Κυβέρνηση υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία την δέσμευση του Πρωθυπουργού για το κλείσιμο της Μόριας.


Οι εικόνες της φωτιάς στη Μόρια "ξύπνησαν" και συγκίνησαν την Ευρώπη. Δηλώσεις ηγετών για την συμπαράσταση στην Ελλάδα, για την αποστολή βοήθειας, για την οικονομική ενίσχυση. Βέβαια όλη αυτή η υποκριτική αλληλεγγύη δεν λύνει το πρόβλημα αφού εξακολουθεί να εγκλωβίζει τους μετανάστες - πρόσφυγες στο νησί μας.

Το αποκορύφωμα της υποκρισίας ήταν η χθεσινή είδηση ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, όσο και να συμμετάσχει στη συνδιαχείρισή του. Δηλαδή ένα νέο ΚΥΤ Μόριας που θα έχει την σφραγίδα της Ε.Ε. Η είδηση ασφαλώς προβλήθηκε με πανηγυρικό τρόπο.  

Με πανηγυρικό τρόπο προβλήθηκε και η είδηση ότι 400 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα μεταφέρονται στην Ευρώπη. Ολόκληρη Ε.Ε. θα φιλοξενήσει 400 άτομα!  Εξαιρετική είναι η παρέμβαση της Γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την υποκρισία της Ε.Ε. «Εάν ο αριθμός όσων θέλουν να δεχθούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ παραμείνει στους 400 τότε δεν θα πρόκειται για τον  «συνασπισμό των προθύμων», αλλά στην καλύτερη περίπτωση για τον «συνασπισμό των ευτελών». Όμως η προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ακολουθούν οι Μέρκελ και Μακρόν είναι κατά βάση ορθή: η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών και το από κοινού καλό παράδειγμα είναι μακροπρόθεσμα πιο ελπιδοφόρο από μια μεμονωμένη εθνική πολιτική - ακόμη και εάν ευτυχώς υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και πολίτες στη Γερμανία που ζητούν να έρθουν άμεσα όλοι, και οι 12.000 από τη Μόρια κατευθείαν στη Γερμανία». Αλήθεια γιατί δεν ακούσαμε μέχρι τώρα από τα χείλη του Πρωθυπουργού ή των Υπουργών κάτι για μετακίνηση προσφύγων - μεταναστών από τη Λέσβο στην Ευρώπη; Αρκούν μερικές εκατοντάδες σε κάθε χώρα της Ε.Ε. και το πρόβλημα της "ντροπής της Ευρώπης" όπως αποκαλούν την Μόρια θα έχει λυθεί. 


Σε εθνικό επίπεδο η υποκρισία είναι εν αφθονία. Για το αίσχος της Μόριας και όσα συμβαίνουν στο νησί μας έχουν βοηθήσει απλόχερα και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εκπληκτικό βέβαια πως προσεγγίζουν το θέμα όταν είναι στην αντιπολίτευση και πως όταν είναι στην Κυβέρνηση. Εξαιρετικά μαθήματα υποκρισίας που είναι γνωστά σε όλους μας και δεν χρήζουν περαιτέρω αναφορά. Αξίζει να σταθούμε στις δηλώσεις Υπουργών της Κυβέρνησης αμέσως μετά την καταστροφή του ΚΥΤ. "Δεν φεύγει κανείς μετανάστης - πρόσφυγας από τη Λέσβο"  ήταν το μήνυμα που πέρασαν από την πρώτη ημέρα. Ασφαλώς και δεν φεύγει κανείς... γιατί να τους πάμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να έχουμε αντιδράσεις; Ας μείνουν στη Λέσβο; Ότι και να γίνει έναν Βουλευτή θα τον βγάλουμε από το νησί... (Σκέψεις που είναι γνωστές σε όλους αλλά δεν λέγονται από τους Υπουργούς...) Οι εικόνες με τις εξαθλιωμένες οικογένειες στους δρόμους του Καρά - Τεπέ ίσως να μην έχουν τόση σημασία για την Κυβέρνηση.  Το είπε με τον δικό  του τρόπο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.... ας μην έκαιγαν το σπίτι τους!  Ας μην είμαστε άδικοι! Δείχνει το ενδιαφέρον της η Κυβέρνηση. Με τη βοήθεια του στρατού και της Αστυνομίας ετοιμάζει μια χειρότερη "Μόρια" στον Καρά - Τεπέ έστω και αν λένε ότι θα είναι προσωρινή δομή (που μάλλον δεν θα είναι). 


Σε τοπικό πολιτικό επίπεδο πραγματικά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Πολιτικοί νάνοι σε μεγάλες δύσκολες καταστάσεις. Διγλωσσία και συσκέψεις με στελέχη της Κυβέρνησης. Πίσω από κλειστές πόρτες που σχεδόν ποτέ δεν έχουμε μάθει τι έχει ειπωθεί. Ας μιλήσουμε για το τώρα και ας μην επεκταθούμε στην "Καράβα". Ποιος αλήθεια πρότεινε την θέση στο πεδίο βολής στον Καρά - Τεπέ; Κανείς δεν μιλάει! Από πότε ήταν γνωστό ότι θα ξεκινήσουν εργασίες σ' αυτή την περιοχή; Κανείς δεν ξέρει. Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης πολλές φορές εγκλωβισμένοι στο δικό τους ακροατήριο. Έχουμε μείνει στην μόνιμη  φράση  "καμία δομή στο νησί - άμεση αποσυμφόρηση". Είναι η φράση που λέμε στον κόσμο ώστε να είμαστε ήσυχοι ότι έχουμε ικανοποιήσει το ακροατήριο όλων των αποχρώσεων. Αν πραγματικά δεν θέλουμε καμία δομή να το δείξουμε με τις πράξεις. Υπάρχουν τρόποι. 


Το αίτημα να μην φτιαχτεί μια νέα Μόρια είναι κατανοητό. Αυτό εξάλλου είναι και το αίτημα χιλιάδων πολιτών στην Ευρώπη που διαδήλωσαν. Αυτό το αίτημα θα πρέπει να υιοθετήσουμε και εμείς αποκλειστικά και μόνο από την σκοπιά της ανθρωπιάς και του σεβασμού, από τη σκοπιά της αξιοπρέπειας των προσφύγων και μεταναστών.  Οι χώροι για τους αιτούντες άσυλο πρέπει να είναι χώροι αξιοπρέπειας. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλει το νησί μας προς την Ευρώπη.  Τα "κλειδιά" από τέτοιους χώρους πρέπει να τα έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση. 


Δυστυχώς όμως για τρίτη φορά κάνουμε το ίδιο λάθος... Μετά την Παγανή και τη Μόρια επιτρέπουμε να φτιαχτεί μια ακόμη μεγαλύτερη απάνθρωπη και άθλια δομή στον Καρά Τεπέ. Το μήνυμα που θα στείλουμε στην Ευρώπη είναι ότι "αιτούντες άσυλο" σημαίνει άθλιες συνθήκες, βαρβαρότητα.


Εκεί έξω στην Ευρώπη υπάρχει ένας κόσμος που είναι έτοιμος να αγωνιστεί ώστε να σταματήσει να υπάρχει η "Ευρώπη-φρούριο" που εγκλωβίζει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά μας. "Ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες που καθρεφτίζεται στη Μόρια θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες ποσοστώσεις αιτούντων άσυλο και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ." αναφέρουν οι Γερμανικές εφημερίδες.

Αλήθεια πως θα συμβάλλουμε και εμείς σ' αυτή την μεταρρύθμιση; Με το χτίσιμο μιας νέας Μόριας; 

 

 

Γρηγόρης Δεϊλόγκος
Lesvosnews.net 
 φωτο Ορέστης Παναγιώτου / ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Μοιράσου το άρθρο!