Πάλι ο άνθρωπος φταίει;
του Στρατή Μπαλάσκα *
H πτώση των βράχων στο ωραιότερο σημείο του οικισμού του Μολύβου, το σημείο-αναφορά της λαϊκής του αρχιτεκτονικής και ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά σύνολα στη Μεσόγειο, φαίνεται πως δεν ήρθε από τη νεροποντή και όλως τυχαίως. Ήρθε ως αποτέλεσμα του ανθρώπινου - και πάλι - ανορθολογισμού και της μικροϊδιοτέλειας.
1. Πριν από τη βροχή και επί μέρες, ο ιδιοκτήτης υπερκείμενου καταστήματος ξερίζωνε, χωρίς την απαραίτητη άδεια, δέντρα και ισοπέδωνε βράχους και πέτρες στρώνοντας μια ταράτσα στη ρίζα της επιχείρησής του.
2. Πριν από τις παραπάνω εκσκαφικές δραστηριότητες, είχε προηγηθεί από το 2009 μία μελέτη για τη δημιουργία... περιπατητικού πάρκου! Μελέτη που υιοθετήθηκε και από την παρούσα δημοτική αρχή, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών, και εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 440.000 ευρώ!
Η σχετική μελέτη προβλέπει εκεί διάφορα περίεργα. Τρεις σκάλες, δύο δρόμους με πλάτος 2,5 μέτρων και μπόλικη κόκκινη πέτρα Μιστεγνών, μπαλκόνι, παρτέρια με κόκκινα συμπαγή τούβλα, παγκάκια, φώτα πολλά (φανάρια με ύψος ιστού 3,5 μέτρων, μαύρα, επιδαπέδια φώτα) και άλλα νεοπλουτίστικα καλλωπιστικά, με εκσκαφές, εκβραχισμούς, υπόγεια σκαψίματα και παρεμβάσεις τρομακτικές για βραχώδεις σχηματισμούς.
Όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή εδαφολογική μελέτη! Την ώρα που σε ετούτα τα βράχια βρίσκονται θεμελιωμένα τα υπερκείμενα καταστήματα!
Εδώ ας σημειωθεί ότι βάσει αυτής της μελέτης, το όνειρο μερικών υπερκείμενων ιδιοκτητών να βγάλουν τραπέζια με ομπρέλες στη βάση του καφενείου τους άρχισε να φαίνεται αληθινό. Απλώς ο επιχειρηματίας που λέγαμε στην αρχή, ήταν λίγο πιο βιαστικός!
Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών ήταν η κατολίσθηση.
Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής;
Πως το σημείο εκείνο έχει ανάγκη φροντίδας. Βελτίωση των όψεων των καταστημάτων, αντιστήριξη των βράχων, κλάδεμα και φροντίδα των δέντρων, αποκατάσταση των παλιών αναβαθμίδων και αλλαγή του αγωγού των λυμάτων που έχει καταστραφεί και δημιουργεί σε παρακείμενες ιδιοκτησίες σοβαρά προβλήματα όταν πλημμυρίζει.
Τα υπέροχα μνημεία της αρχιτεκτονικής στο διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό του Μολύβου δε χρειάζονται μετατροπές κατά τα αισθητικά γούστα του οποιουδήποτε. Χρειάζονται φροντίδα ώστε να αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική μοναδικότητά τους.
Και η αποκατάσταση του σημείου όπου υπήρξε η κατολίσθηση, χρειάζεται μελέτη ειδικευμένων επιστημόνων, που γνωρίζουν και σέβονται τα διατηρητέα μνημεία και τα τοπία.
Δεν πρέπει να γίνει στο γόνατο και βιαστικά, με τη δικαιολογία της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Ο τουρισμός του Μολύβου δε στηρίζεται στα τραπέζια και τις ομπρέλες, ούτε στη δήθεν παραδοσιακή και νεοκίτς αισθητική.
Στηρίζεται στην αυθεντικότητα του τοπίου του. Ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι.
* από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ