Άρθρα - Γνώμες

09/03/2020 - 06:23

Τυφλοί Εμπρησμοί Δομών για Πρόσφυγες-Μετανάστες στη Λέσβο

Γράφει ο Διονύσης Παύλου *

Πριν λίγες μέρες κάηκε το Stage 2 στη Σκαμνιά ,σήμερα κάηκε το One Happy Family στο Καρά Τεπέ.

Τυφλές εμπρηστικές τρομοκρατικές ενέργειες. Κατέστρεψαν δομές που εξυπηρετούσαν τους πρόσφυγες-μετανάστες που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  στη Λέσβο.

Δεν απευθύνομαι στους τρομοκράτες εμπρηστές ούτε στους ηθικούς αυτουργούς. Απευθύνομαι σε σένα  που  στέκεις αδιάφορος , σε σένα που αμήχανος αναρωτιέσαι πώς να αντιδράσεις. Αλλά ακόμη και σε σένα που χαίρεσαι κρυφά και ίσως σιγοψιθυρίζεις:  « έλα μωρέ, ΜΚΟ είναι! να τα κάψουν όλα να ησυχάσουμε!»

Θυμήσου πως η φρίκη του ναζισμού στη Γερμανία άρχισε να κτυπά ολοφάνερα μετά τον τυφλό εμπρησμό του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο του 1933

Αν παράφραζα το ποίημα  των Μρεχτ- Νιμέλερ θα σου έλεγα ότι:

 «όταν έκαιγαν  το σπίτι του γείτονα, σιώπησα

 όταν έκαψαν πια το δικό μου σπίτι, δεν υπήρχε κανείς να με βοηθήσει!»

Μπορείς λοιπόν να σταματήσεις την τυφλή τρομοκρατία αν την καταγγείλεις τώρα, αν δεν της δώσεις άλλοθι, αν δεν της επιτρέψεις να ριζώσει στο μυαλό σου.

Και αν βοηθήσεις να επουλωθούν οι πληγές που αφήνει η καταστροφή.

Αλλιώς, αν μείνεις ένοχα αδιάφορος και συναινέσεις στην φρίκη και στη βία, η φωτιά θα επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι να ανάψει η Μεγάλη Φωτιά, ο Πόλεμος. Και τότε φοβάμαι ότι θα μας αναγκάσουν να ακολουθήσουμε όλοι μαζί τη μοίρα αυτών των ανθρώπων τους οποίους βοηθούσαν οι δομές που κάηκαν:  να φύγουμε τρέχοντας, κυνηγημένοι, μακριά από τις πατρίδες μας…   

(φωτογραφία One Happy Family το πριν και και το μετά)

--

* ο Διονύσης Παύλου είναι εκπαιδευτικός στη Λέσβο

Μοιράσου το άρθρο!