Αγροτικά - Αλιεία

07/10/2021 - 16:21

Μπαλάκι πινκ πονκ οι ενδεχόμενες αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών της Λέσβου

 Το σήριαλ με την ενδεχόμενη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου ίσως έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Και ασφαλώς είναι ένα πεδίο που προσφέρεται για πολιτική αξιοποίηση. Βέβαια όλοι μπορούν να έχουν αγνές προθέσεις αλλά κάπου χάνουμε το δίκιο μας καθώς πότε δεν γίνεται  σ' αυτό το νησί μια ενιαία προσπάθεια και... συνήθως χανόμαστε στις ανακοινώσεις. Ο ΕΛΓΑ έχει Κανονισμό, η Ε.Ε. έχει κανόνες.  Το να αποδείξεις πότε έγινε η ζημιά (στο στάδιο της ανθοφορίας ή στο πρώτο στάδιο της καρπόδεσης) έχει πολλές δυσκολίες όταν ΔΕΝ γίνεται στην ώρα του. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και γραφείο του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια...λέμε τώρα...

Η Επιστολή του Δ.Σ. του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου δίνει μια γεύση για το σημείο που βρισκόμαστε.... άλλοι να υποστηρίζουν ότι μπορεί ο ΕΛΓΑ να  αποζημιώσει , άλλοι να υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί χωρίς να πάρει "πράσινο" φως από την Ε.Ε.  

Πάντως ότι κι αν συμβεί το μόνο βέβαια είναι ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα καθώς όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι δεν μιλάμε για τις κλασικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

 

Αναλυτικά η επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό από το Δ.Σ.  του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

ΠΡΟΣ : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης 

Κύριε Υπουργέ

Όπως διαπίστωσαν ο Πρόεδρος και εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατά την επίσκεψή τους σε ελαιώνες της Λέσβου, ήταν απόλυτα τεκμηριωμένες οι αναφορές μας για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ελαιοπαραγωγή από τις έκτακτες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα κυρίως μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και άλλα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε μαζική καρπόπτωση σε αρχικά στάδια που ο καρπός μόλις έχει σχηματισθεί με ελάχιστο μέγεθος.

Οι συγκεκριμένες ζημιές υπάγονται απολύτως στις προβλεπόμενες περιπτώσεις για αποζημίωση από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αφού σύμφωνα με στοιχεία αρμοδίων υπηρεσιών η ζημιά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, ήταν πάνω από 30% του μέσου όρου της παραγωγής των τριών ετών πριν την ελαιοκομική χρονιά 2020-2021.

Η παραπομπή του θέματος για …διερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι παραπλανητική ως προς τη συγκεκριμένη κατάσταση και το συγκεκριμένο αίτημα.

Για πολλούς κατανοητούς πιστεύουμε λόγους, ιδιαίτερα στη Λέσβο δεν πρέπει να αφήνονται οι ελαιοπαραγωγοί να καταστρέφονται αβοήθητοι οικονομικά, από τα έκτακτα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και όλα τα άλλα που πλήττουν την ελαιοπαραγωγή.

Αξιώνουμε να δοθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς αντίστοιχες με τη ζημιά που υπέστησαν για την παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021, ώστε να μην ευνοείται η εγκατάλειψη των ελαιώνων και η ανεργία.

Η απόφαση είναι πολιτική και πρέπει να παρθεί από εσάς ως αρμόδιος Υπουργός για την Αγροτική Ανάπτυξη ( και όχι εγκατάλειψη ), στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή μας.

Μοιράσου το άρθρο!