Editorial

13/07/2014 - 22:54

Editorial - Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

style="text-align: justify;"> 
Πρεμιέρα τη Δευτέρα 14/07 για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως 28 Αυγούστου.  Κάθε φορά που ξεκινούν οι εκπτώσεις διαβάζουμε τυποποιημένες εκτιμήσεις :  "οι καταναλωτές ελπίζουν να μπορέσουν να βρουν καλές ευκαιρίες. Οι έμποροι, σε μια προσπάθεια να τονώσουν λίγο την εμπορική κίνηση και να βάλουν χρήματα στο ταμείο, έχουν ξεκινήσει προσφορές που δεν άφησαν ασυγκίνητους τους καταναλωτές.Οι έμποροι ελπίζουν ότι θα υπάρξει αξιοσημείωτη κίνηση στα καταστήματα την περίοδο των εκπτώσεων, για να καταφέρουν να καλύψουν τις ζημιές του χειμώνα"
Μήπως όμως οι εκπτώσεις έχουν χάσει το αληθινό τους νόημα; Πόσο ενδιαφέρουν οι εκπτώσεις των καταστημάτων της Μυτιλήνης του καταναλωτές;
Παρακολουθούμε την έναρξη των εκπτώσεων σε άλλες χώρες και διαπιστώνουμε με έκπληξη πόσο επιτυχημένος είναι αυτός ο θεσμός. Κάποτε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του σε ορισμένα θέματα που ενοχλούν τους καταναλωτές και δεν αφορούν μόνο τις «εικονικές» έκπτωσης.
Θα δώσουμε δύο παραδείγματα που δεν αφορούν την περίοδο των εκπτώσεων:
Κατάστημα οπτικών ειδών στην Ερμού Μυτιλήνης πουλάει υγρό για φακούς επαφής προς 14 ευρώ τη συσκευασία των 355 ml.  Το ίδιο προϊόν, φαρμακείο επίσης στην οδό Ερμού Μυτιλήνης, το πουλάει προς 8,50 ευρώ. Το ίδιο προϊόν στο διαδίκτυο πωλείται προς 7,80 ευρώ. Συμπέρασμα: ο επιχειρηματίας με τα οπτικά είδη ή δεν έχει βρει σωστούς προμηθευτές άρα είναι αποτυχημένος  επιχειρηματίας ή  αισχροκερδεί άρα είναι κακός επιχειρηματίας (για να μην τον πούμε «κλέφτη»)
Δεύτερο παράδειγμα. Κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών στη Μυτιλήνη πουλάει πλυντήριο 170 ευρώ ακριβότερα από την τιμή που έχει η επίσημη ιστοσελίδα του καταστήματος στο διαδίκτυο. Στο ερώτημά μας (και αφού ανακαλύψαμε τη μεγάλη διαφορά) μας είπε ότι το επιπλέον κόστος είναι τα μεταφορικά!  Ασφαλώς και η δικαιολογία του είναι ψεύτικη αφού μια μεταφορική εταιρεία ζητάει 25-30 ευρώ για τη μεταφορά ενός πλυντηρίου από Αθήνα στη Μυτιλήνη.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα παραδείγματα. Δυστυχώς οι έμποροι της Μυτιλήνης δεν έχουν καταλάβει ότι στην εποχή των on line πωλήσεων δεν μπορούν να λειτουργούν με τρόπο παραπλανητικό.  Πόσο μάλλον στην περίοδο των εκπτώσεων που πολλές φορές οι εκπτώσεις τους δεν είναι αληθινές.  
Να μην αναφερθούμε στα θέματα συμπεριφοράς του προσωπικού. Πολλά τα φαινόμενα αγένειας… Καλό θα είναι ο Εμπορικός Σύλλογος να οργανώσει μερικά σεμινάρια για το προσωπικό των επιχειρήσεων τους…

Μοιράσου το άρθρο!