Editorial

14/10/2013 - 05:14

Editorial - Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013
Καταλήψεις στα σχολεία της Μυτιλήνης; Υπάρχει λύση! Να στείλουμε τις αστυνομικές δυνάμεις, να εκκενώσουν τα σχολεία και να σπάσουν τα κεφάλια των μαθητών. Να στείλουμε εισαγγελείς να τυλίξουν τους μαθητές σε μια κόλλα χαρτί!

Ασφαλώς και δεν μιλάμε σοβαρά… Όμως ο κος Κοντάρας (Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) μιλάει σοβαρά. Δεν προτείνει βέβαια τόσο «ριζοσπαστικές λύσεις» ,όπως εμείς αλλά σίγουρα είναι σε καλό δρόμο. Το έγγραφό του προς τους Δ/ντες των σχολείων και την εισαγγελέα Πρωτοδικών από την Παρασκευή κάνει το γύρω της Ελλάδας. Ο κος Κοντάρας (υπέρμαχος της νομιμότητας) θυμίζει ότι η κατάληψη είναι μια πράξη παράνομη που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οποιαδήποτε μαθητική ψηφοφορία.
Αλήθεια ο κος Κοντάρας τώρα θυμήθηκε τη νομιμότητα; Δεν είδαμε να στέλνει καμία επιστολή στον εισαγγελέα για το άθλημα της παραπαιδείας που επιδίδονται οι συνάδελφοι του τα απογεύματα! Δεν είδαμε ο κος Κοντάρας να στέλνει καμία επιστολή για τις ελλείψεις στα σχολεία , για τα σχολεία χωρίς θέρμανση, για τα μαθητικά δρομολόγια! Η τήρηση άρθρου του Συντάγματος για «Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» δεν απασχολεί τον κ. Κοντάρα;
Ας έρθουμε όμως και στην ουσία της υπόθεσης. Είναι εύκολο να «κολλήσεις» στον τοίχο παιδιά 13-18 χρόνων και να πεις ότι κάνουν κατάληψη για «χαβαλέ» , για «μόδα» κτλ. Κάθε μέρα αυτή είναι η συνηθισμένη προσέγγιση της κατάληψης. Και εμείς ως μεγάλοι και σοφοί έχουν την ειρωνική διάθεση και τονίζουμε ότι τα παιδιά δεν έχουν αιτήματα. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στα «ζόρια» και στο παράλληλο «βόλεμα» που η κατάληψη των πιτσιρικάδων μας χαλάει το σκηνικό. Ας καθαρίσουμε αυτιά και μυαλό και ας ακούσουμε τα παιδιά. Μερικές φορές το «μάθημα» της κατάληψης είναι σημαντικότερο από την Φυσική και τα Αρχαία. Γιατί αν δεν μάθεις στην εφηβεία σου τι σημαίνει αγώνας και συλλογικότητα τότε θα πεθάνεις μέσα στο μικρόκοσμο. Και πίστεψέ το υπάρχει εκεί έξω ένας κόσμος εξαιρετικά ωραίος με το πάθος των πιτσιρικάδων που θέλουν και καλύτερη παιδεία και καλύτερη ζωή.
Γιατί ο πιτσιρικάς, μπορεί να βλέπεις, ότι τώρα κάνει χαβαλέ αλλά… ρε, μεγάλε η «έκπληξη» θα γίνει από τα παιδιά μας!

Μοιράσου το άρθρο!