Editorial

17/03/2014 - 05:42

Editorial - Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014
Είναι ο Νικόλας Κουρτζής ο Σταύρος Θεοδωράκης της Λέσβου; Το ερώτημα μπορεί να ακουστεί υπερβολικό αλλά μάλλον είναι υπαρκτό και ίσως έχει θετική απάντηση.
Το ζητούμενο εδώ και καιρό είναι η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Όλοι μας ασκούμε κριτική στο πολιτικό σύστημα, βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα και ζητάμε το νέο. Ασφαλώς και η λέξη «νέο» δεν παρέχει καμία εγγύηση.
Όμως δεν πρέπει να φθάνουμε και στο άκρο του μηδενισμού και τις σεναριολογίας.
Η περίπτωση του Σταύρου Θεοδωράκη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Οι επικριτές ισχυρίζονται εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ένα "στημένο" πρόσωπο για να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Μήπως όμως η κριτική δηλώνει το φόβο που υπάρχει από τη δυναμική που εμφανίζει «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.
Στη Λέσβο η ανακοίνωση της υποψηφιότητα του Νικόλα Κουρτζή το Σαββατοκύριακο προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτών της Λέσβου. (Και αυτό φάνηκε από τα «χτυπήματα» που είχε η δημοσιεύσει της είδησης στις ιστοσελίδες και στα κοινωνικά δίκτυα). Είναι θετικό ότι στο Δήμο Λέσβου θα υπάρχει μια υποψηφιότητα που δεν γεννήθηκε από κομματικό τοκετό. Μια υποψηφιότητα που προέρχεται από πρωτοβουλίες πολιτών. Βέβαια η λέξη «ανεξάρτητος» υποψήφιος είναι μεγάλη παγίδα καθώς όλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι. Πριν βιαστούμε να «εκτελέσουμε» την υποψηφιότητα του Ν. Κουρτζή ας περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του, ας περιμένουμε να δούμε τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το συνδυασμό. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους πολίτες που δεν σηκώνονται από τον καναπέ και από την άλλη να είμαστε έτοιμοι να «πυροβολήσουμε» μια νέα πρωτοβουλία.
Δυστυχώς οι πολιτικοί παλαιάς γενεάς ή απόλυτης κομματικής προσήλωσης ακόμη πιστεύουν ότι είναι οι κάτοχοι της αλήθειας και οι σωτήρες του τόπου μας. Πρόσωπα φθαρμένα που τόσα χρόνια ακούγονται στο πολιτικό σκηνικό της Λέσβου και περιφέρονται σε διάφορες θέσεις και συνδυασμούς. Ελάχιστοι από αυτούς έχουν προσφέρει στον τόπο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το όνομά τους φέρνει «κουκιά» στον συνδυασμό που είναι κάθε φορά. Ας προσέξουν λιγάκι γιατί τώρα τελευταία κυκλοφορούν και πολλές «πατάτες».
Αν θέλαμε να τολμήσουμε μια πρόβλεψη για αυτές τις δημοτικές εκλογές στη Λέσβο πιστεύουμε ότι οι εκπλήξεις θα είναι πολλές. Όσοι διαλαλούν ότι θα κάνουν περίπατο είτε έχουν άγνοια είτε το λένε για το πιστέψουν οι ίδιοι.
Ας μάθουμε να βλέπουμε με θετικό τρόπο κάθε νέο πρόσωπο και ας σταθούμε απέναντί του όταν θα πρέπει. Κρίνουμε απόψεις, θέσεις και πρόσωπα. Σε όσους έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν με τα κοινά δεν μπορούμε να ξεχνάμε το παρελθόν τους…

Μοιράσου το άρθρο!