Editorial

18/10/2013 - 05:45

Editorial - Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013
Πόσο απέχει η Μυτιλήνη από την Αθήνα; Η απάντηση είναι: πολύ μακριά πλέον.

Θυμάσαι αγαπητέ αναγνώστη το καλοκαίρι τα προβλήματα που είχε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου Λέσβου με την με τη Βόρεια Ελλάδα; Δεν μας ένοιαζε και τόσο, είχαμε εμείς καθημερινά δρομολόγια προς Πειραιά. Τώρα δεν θα έχουμε! Το ένα από τα δύο πλοία (Blue Star Patmos) της γραμμής Μυτιλήνη Χίος Πειραιάς θα πάει για την ετήσια συντήρησή του (που κατά τους εφοπλιστές κρατάει 2-3 μήνες... όταν άλλοι σ’ αυτό το διάστημα σχεδόν χτίζουν καράβια από το μηδέν). Το θέμα όμως δεν είναι να κατηγορήσουμε τις «κακές» εταιρείες που ενδιαφέρονται να έχουν κέρδος.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς και τι κάνει το κράτος για να προστατεύσει βασικές αρχές του συντάγματος όπως είναι η «ελεύθερη διακίνηση προσώπων».
Επειδή έχουμε την τάση να ξεχνάμε ας θυμίσουμε τα πανηγύρια που έκαναν όλοι όταν ήρθε το Blue Star Patmos και τις δηλώσεις των στελεχών της εταιρείας ότι το πλοίο ήρθε για μείνει στη γραμμή Μυτιλήνη Χίος Πειραιάς. Επίσης πριν από αρκετά χρόνια κάναμε «τσαμπουκάδες» στο λιμάνι της Μυτιλήνης γιατί δεν θέλαμε να έρθει άλλο πλοίο εκτός τη NEL Lines που τότε την έλεγαν εταιρεία λαϊκής βάσης (αυτός ο όρος βέβαια ποτέ δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα). Τη συνέχεια την ξέρουμε όλοι μας. Η οικονομική συγκυρία (πριν από τη κρίση) έσπασε το μονοπώλιο της NEL Lines και δεν έγινε καμία κινητοποίηση (είχε συμβεί και το «μπαμ» στο ελληνικό χρηματιστήριο και... ποιος τρέχει) .
Και στον αέρα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η Olympic Air πάει πλέον στην αγκαλιά της Aegean. Θυμάσαι τότε αγαπητέ αναγνώστη να φώναξες για την πώληση της Olympic Air στον κ. Βγενόπουλο. Μόνο ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του και δυστυχώς δικαιώθηκε. Τα χειρότερα για τις αερομεταφορές έρχονται
Και η Αθήνα είναι πλέον πολύ μακριά από τη Μυτιλήνη. Γιατί ως Μυτιληνιοί δεν βλέπουμε και τόσο μακριά. Γιατί ως Μυτιληνιοί ότι συνεταιριστικό κάνουμε αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί στον «πάτο».
Άλλα και οι εκπρόσωποί μας όταν «ο κόμπος φθάσει στο χτένι» θα ξυπνήσουν. Ασχολούμαστε με το αν θα «σπάσει» ο Δήμος Λέσβου σε 4 Δήμους , ασχολούμαστε με το γήπεδο της ΑΕΛΚ και δεν ασχολούμαστε με ότι αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την επιβίωση μας. Λέσβος χωρίς ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες είναι καταδικασμένη στην αφάνεια όσες ομάδες και να έχει στην Super League , όσους Δήμους και να γίνει το νησί.
Έτσι για επίλογο να αναφέρουμε στη Ρόδο εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν δική τους αεροπορική εταιρεία. Ασφαλώς και η Λέσβος δεν πρέπει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο... το κάθε αεροπλάνο θα έχει πλήρωμα τόσα πολλά άτομα από τα ρουσφέτια που θα αργά ή γρήγορα θα πέσει....

Μοιράσου το άρθρο!