Editorial

24/01/2014 - 04:51

Editorial - Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014
Μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια χωρίζουν τη Λέσβο από το Φαρμοκονήσι. Αιγαίο. Στην ίδια θάλασσα που κολυμπάμε, στην ίδια θάλασσα που μας τρέφει, στην ίδια θάλασσα που μας ενώνει με τον κόσμο… σ’ αυτή τη θάλασσα 12 πτώματα!
Απολογισμός της φρίκης: πνιγμός 9 παιδιών/βρεφών και 3 γυναικών, στα ανοικτά του Φαρμακονησίου, με άμεση συνέργεια του Λιμενικού. Σιωπή των «μεγάλων» Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (στα ψηλά πέρασε η είδηση), σιωπή των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Μαρτυρίες που σοκάρουν.
Στη συγκλονιστική μαρτυρία του ανθρώπου που έχασε τα τρία παιδιά και τη γυναίκα του, τονίζεται ότι «επίτηδες τους έριξε το λιμενικό στη θάλασσα». Όπως καταγγέλλει, προσπάθησαν να τους πνίξουν. Οι επιζώντες αναφέρονται στα θύματα και ζητούν να βρεθούν τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων. «Ενώ είχαν 100 μέτρα απόσταση από τις ελληνικές αρχές, το λιμενικό τους ρυμούλκησε με υψηλή ταχύτητα και κάποια στιγμή έπεσαν στη θάλασσα. Ακόμη, οι άνδρες του λιμενικού τους έβριζαν, τους απειλούσαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν» αναφέρουν οι επιζώντες περιγράφοντας την κτηνωδία.  «Οι λιμενικοί χτυπούσαν τη βάρκα των προσφύγων με τα πόδια τους προσπαθώντας να την αναποδογυρίσουν», μαρτυρούν με τρόμο οι επιζώντες και κάνουν λόγο για απειλές από τον επικεφαλής των λιμενικών. Μάλιστα, άνδρας του λιμενικού εμπόδισε ένα παιδί να πιάσει ένα ξύλο και να διασωθεί, αναφέρει ένας εκ των προσφύγων. Οι άνδρες του λιμενικού κατέγραφαν σε βίντεο το περιστατικό και αρνούνταν να πετάξουν σωσίβια για τους ανθρώπους που πνίγονταν. «Μπορούσαν να σώσουν τους ανθρώπους μας και δεν το έκαναν» δηλώνει συντετριμμένος ένας από τους ναυαγούς που διασώθηκαν.

Πώς να εξηγήσεις τη σιωπή; Όσα σενάρια συνομωσίας και αν κάνεις δύσκολο να βρεις εξήγηση.
Πώς να αντέξεις τη σιωπή; Πόσο δυνατά να φωνάξεις για τη ματωμένη θάλασσα;
Πώς να εμπιστευτείς όσους σιωπούν;

Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει σε καμιά ζυγαριά. Είναι το υπέρτατο αγαθό και η αξία της δεν έχει καμία σχέση ούτε με χρώμα, ούτε με καταγωγή, ούτε με σύνορα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο κ. Μούιζνιεκς (Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε)  και διάφοροι άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα.Ο Υπουργός ακόμη παραμένει στη θέση του. Οι λιμενικοί παραμένουν στη θέση τους. 12 νεκροί και δεν άλλαξε τίποτα.

Να ξέρεις πάντως όσοι τώρα σιωπούν για τους 12 πνιγμένους του Φαρμακονησίου  αύριο θα σιωπήσουν και για σένα. Η μόνη διαφορά  είναι ότι εσύ θα είσαι «πνιγμένος» στη στεριά και να ξέρεις ότι ο «πνιγμός» στη στεριά έχει μεγάλη διάρκεια και είναι πιο επώδυνος.

Μοιράσου το άρθρο!