Editorial

26/09/2014 - 06:57

Editorial - Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

yle="text-align: justify;">
Αποκέντρωση!  Παραχώρηση αρμοδιοτήτων  του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα Τοπικά Συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την εισήγηση του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμαρχος Λέσβου έκανε πράξη την προεκλογική του δέσμευση.
Και αυτό αν μη τι άλλο είναι θετικό καθώς είδαμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το «συγκεντρωτισμό» του πρώην Δημάρχου. Υπάρχουν όμως δύο σημαντικά ζητήματα που μπορεί να τινάξουν στον αέρα τις καλές προθέσεις του  Σπύρου Γαληνού.
Το πρώτο και σοβαρότερο θέμα είναι το προσωπικό του Δήμου στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Δυστυχώς όπως μαθαίνουμε  και η παρούσα Δημοτική Αρχή συνεχίζει το «ξήλωμα» του προσωπικού από την περιφέρεια προς τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου στην πόλη της Μυτιλήνης. Με άλλα λόγια από την μια οι τοπικές κοινωνίες αποκτούν αρμοδιότητες και από την άλλη χάνουν προσωπικό!  Παράδειγμα σε τέως  Καποδιστριακό Δήμο της Λέσβου λόγω των μετακινήσεων η Οικονομική Υπηρεσία του πρώην Δήμου λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα και… ουσιαστικά δεν λειτουργεί αφού ο υπάλληλος ήρθε  από άλλη Δημοτική Ενότητα και θέλει χρόνο να ενημερωθεί…   Ένα ακόμη παράδειγμα που μας μεταφέρθηκε. Δημοτικός υπάλληλος κάθε εβδομάδα δουλεύει σε τρεις διαφορετικούς "καποδιαστρικούς" Δήμους και ουσιαστικά είναι δύσκολο και να ολοκληρώνει το έργο του με τρόπο αποτελεσματικό και είναι αναγκασμένος να υποστεί ταλαιπωρία. Καλό θα είναι λοιπόν ο Δήμαρχος να εξετάσει τι συμβαίνει με το προσωπικό του Δήμου. Θα είναι τραγικό να υπάρχουν οι αποκεντρωμένες αρμοδιότητες αλλά να μην υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τις «τρέξει». Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων σημαίνει και περισσότερη δουλειά για τους δημοτικούς υπαλληλούς εκτός Μυτιλήνης... όμως το προσωπικό θα είναι λιγότερο...;  Θα εξυπηρετηθεί  ο πολίτης;
Το άλλο θέμα είναι η μεταφορά πόρων Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για την «πάγια προκαταβολή» που επί Δημαρχίας Βουνάτσου είχε εξελιχθεί σε «πάγια ταλαιπωρία».  Το θέμα αφορά την ουσιαστική μεταφορά πόρων ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να υλοποιούν όσα τους παραχωρήθηκαν. Σίγουρα είναι περίπλοκο θέμα με πολλές διαστάσεις αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για ουσιαστική αποκέντρωση θα πρέπει να περιλαμβάνει και αποκέντρωση πόρων.
Πιστεύουμε όλα αυτά να τα εξετάσει η νέα Δημοτική Αρχή ώστε να γίνει πράξη η αποκέντρωση . Πολλές φορές η θεωρία είναι καλή αλλά η πράξη απαιτεί περισσότερη δουλειά και ίσως και συγκρούσεις.  
 

Μοιράσου το άρθρο!