Editorial

29/11/2013 - 06:15

Editorial - Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013
Το θρίλερ με την αναθεώρηση του Καλλικράτη και το «σπάσιμο»  του Δήμου Λέσβου σε περισσότερους Δήμους μάλλον θα καταλήξει σε δράμα! Το χθεσινό ψήφισμα της ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) ήταν ξεκάθαρο. Είναι αντίθετη (η ΚΕΔΕ) σε κάθε αλλαγή με το «σπάσιμο» των Δήμων. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ είχε ανακοινώσει ότι το Νοέμβριο θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα τηρεί «σιγή ιχθύος». Ακόμη και αν το Υπουργείο προχωρήσει σ' ένα ευνοϊκό νομοσχέδιο σχετικά με το «σπάσιμο» της Λέσβου σε περισσότερους Δήμους είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει την αντίδραση της ΚΕΔΕ. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης στην ομιλία του έδωσε το στίγμα των προθέσεων της ΚΕΔΕ:  «Αποσπασματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές για τον τρόπο εκλογής των αιρετών, μας βρίσκουν αντίθετους. Το ίδιο και για το θέμα δημιουργίας νέων Δήμων. Αλήθεια, τρία μόλις χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», χωρίς καμία ουσιαστική αποτίμηση και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του, το να πηγαίνουμε σε δημιουργία νέων Δήμων, πιστεύει κανείς ότι βοηθάει την Αυτοδιοίκηση;» Αλήθεια το ΠΑΣΟΚ εδώ στη Λέσβο τι λέει για αυτές τις θέσεις του κ. Ασκούνη; (αν υπάρχει ΠΑΣΟΚ...)
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές του Μαΐου είναι ελάχιστος. Το ενδεχόμενο να ακούσουμε από το Υπουργείο τη δικαιολογία ότι τώρα δεν προλαβαίνουμε για αλλαγές αυξάνει. Ο εμπαιγμός αρχίζει και ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Εμπαιγμό όμως έχουμε και από τη Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα για το «σπάσιμο» του Δήμου στον πρώτο χρόνο της θητείας του. Μετά άλλαξε γνώμη. Στην αρχή του τρέχοντος έτους είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα για  φέτος το φθινόπωρο. Έλαβε στη συνέχεια τις υποσχέσεις από το Υπουργείο ότι θα γίνει αναθεώρηση του Καλλικράτη και άλλαξε ξανά άποψη… Αν η Λέσβος σήμερα είχε ένα δημοψήφισμα με ηχηρό «ΟΧΙ» στον ένα Δήμο θα μπορούσε και να πιέσει και να «τρέξει» τις εξελίξεις. Να θυμίσουμε και τις δηλώσεις του Δημήτρη Βουνάτσου στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ  "όποιος έχει τα @ρχ...@  να παραιτηθεί". Όλη αυτή η "δυναμική" εδώ και 3 χρόνια όχι μόνο δεν απέδωσε άλλα βοηθάει στο "βούλιαγμα" της Λέσβου.
Δυστυχώς πια, είναι κοινή παραδοχή ότι ο Καλλικράτης χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να καλύψει  λάθη και ανικανότητες της Δημοτικής Αρχής.
Δυστυχώς η αναθεώρηση του Καλλικράτη έγινε επικοινωνιακό παιχνίδι για τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που φιλοδοξούν να μας «σώσουν»
Με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη συνέχεια. Ο γρίφος της αναθεώρησης του Καλλικράτη παραμένει. Ας δούμε όμως πρώτα τη δική μας αδράνεια και μετά ας ασκήσουμε κριτική στο Υπουργείο. Μάθαμε να τα περιμένουμε όλα από το «μπάρμπα στην Κορώνη».  
Μόνη μας ελπίδα να έρθει κανένα UFO να μας ξυπνήσει… (για να ευθυμήσουμε λιγάκι με αφορμή το χθεσινό θέμα του Lesvosnews.net που κάνει το γύρο του διαδικτύου)

Μοιράσου το άρθρο!