Editorial

31/01/2014 - 05:58

Editorial - Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

yle="text-align: justify;">Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014
Η είδηση για την ανακάλυψη δύο ποιημάτων της Σαπφούς  αν μη τι άλλο είναι μια συγκλονιστική είδηση. Μέσα στο χάος του διαδικτύου η  προέλευση της είδηση κάπου χάθηκε... ο καθένας ανέφερε τη δική του πηγή. Ωστόσο προς αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να τονίσουμε ότι η είδηση αποτελεί επιτυχία της κας Ελευθερίας Τσιάρτα που πρώτη έλαβε γνώση για το ξένο δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό και ενημέρωσε την ιστοσελίδα goodnews.gr
Όλες οι πηγές που αναφέρονται σε άλλα δημοσιεύματα είναι στα πλαίσια τους χάους του διαδικτύου.
Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Το θέμα μας είναι η αδιαφορία (;) , άγνοια (;) του Δήμου Λέσβου. Και μόνο αυτή η είδηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Δήμο Λέσβου για την τουριστική προβολή του νησιού μας. Μέχρι σήμερα ο λαλίστος Δήμαρχος Λέσβου δεν έκανε ούτε μια δήλωση για αυτή το θέμα. Τόση αδιαφορία για μια τόσο σημαντική είδηση!  Και αν είχαμε κότσια θα αγοράζαμε τον πάπυρο που βρέθηκαν τα ποιήματα. Πολλά θα μπορούσαμε να κάνουμε για να «αξιοποιήσουμε» τους αρχαίους ποιητές της Λέσβου. Προς το παρόν η μόνη αξιοποίηση που έχουμε κάνει είναι η πλατεία Σαπφούς και το μαύρο χάλι της (της πλατείας...)
Ο τουρισμός δεν θέλει μόνο θάλασσα και Greek σαλάτα. Θέλει να χτίσεις το μύθο του τόπου, θέλει να δώσεις στους επισκέπτες με ωραίο τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.
Ο Δήμος μπορεί να έχει δεκάδες μηχανικούς και συμβούλους αλλά πως είναι δυνατόν να μην έχει μια ομάδα που να ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Και όσα πολιτικά πρόσωπα ασχολούνται με τον πολιτισμό ... ε, δεν είναι και ότι καλύτερο.  Ο πολιτισμός θέλει και τους τεχνοκράτες του και τη φαντασία.
Αν κάποιος έχει επισκεφθεί τη Βαρεκλώνη θα καταλάβει. Μια πόλη με ελάχιστη ιστορία κατάφερε να «πουλάει» την αρχιτεκτονική της  μαζί με τους «μύθους» της.  Κάθε κτήριο έγινε και αξιοθέατο!  Σ’ αυτό το νησί με τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό βουλιάζουμε σε εκδηλώσεις – τελετές με βασιλόπιτες και ασχολούμαστε με τη διαχείριση μιας μίζερης καθημερινότητας.  
Οπότε ίσως να λέμε ευτυχώς που δεν βρέθηκαν εδώ τα ποιήματα της Σαπφούς ...

 

φώτο αρχείου: η στιγμή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της Σαπφούς στηΜυτιλήνη (1964)

 

 

Μοιράσου το άρθρο!