Editorial

06/09/2013 - 05:37

Editorial -Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

style="text-align: justify;">Παρακσευή 6 Σεπτεμβρίου 2013
H Λέσβος αγαπάει τις λεσβίες;  Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται τολμηρό αλλά χρήζει απάντησης. Αύριο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ξεκινάει στην Ερεσό το Φεστιβάλ Γυναικών. Ένα φεστιβάλ θεσμός που από το 2001 πραγματοποιείται χωρίς διακοπή  κάθε χρόνο. Ένα φεστιβάλ που μάλλον είναι ταμπού για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια έχουν αγκαλιάσει αυτό το θεσμό. Ξέρουν ότι συμβαίνει, ξέρουν ότι αποτελεί ένα πρόσθετο τουριστικό ρεύμα, ξέρουν ότι μέσα από το φεστιβάλ θα προβληθεί η Λέσβος σε όλο τον κόσμο αλλά σιωπούν. Ίσως να μην είναι μόνο η αδιαφορία. Είναι ο φόβος να μην αγγίξουν τα ήθη της κοινωνίας! Κατά βάθος η κοινωνία της Λέσβου είναι άκρως συντηρητική. Ποιος πολιτικός θα τολμήσει να προωθήσει το Φεστιβάλ Γυναικών;
 
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε την παρέμβαση του Στέλιου Δουγαλέρη (τοπικός σύμβουλος Ερεσού) μιας και αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Ο κος Δουγαλέρης σχολιάζοντας το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι αναφέρει: «Ένα γεγονός αυτής της εμβέλειας (σ.σ. Φεστιβάλ Γυναικών)  δεν χωράει στους κοντόφθαλμος σχεδιασμούς των αρμοδίων του ΔΗΜΙΟΥ Λέσβου για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ενώ στο «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ» υπάρχει χώρος για περιφερόμενα ανά τη χώρα μπουλούκια που θα κάνουν την αρπαχτή τους (όπου μπορέσουν), την ίδια ώρα δεν μπορούν να δεχτούν στα προγράμματά τους το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΕΣΟΥ, το οποίο αν ενισχυόταν θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα οφέλη στην οικονομία του νησιού. Ίσως να τους ενοχλεί και η ιδιαιτερότητα του Φεστιβάλ ΜΑΣ, αλλά δεν είναι μακριά η μέρα που θα μας επισκεφθούν για να ζητιανέψουν τις ψήφους των γυναικών!»
 
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο μια παραλία, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και ένα πιάτο φαγητό .Αυτά υπάρχουν σε όλες τις περιοχές.  Ο τουρισμός θέλει και ένα μύθο, θέλει ιστορία, έχει ανάγκη τη διαφοροποίηση.
 
Θα τολμήσει ο Δήμος, η Περιφέρεια να κάνουν διαφημιστική προβολή προσκαλώντας τις λεσβίες όλου του κόσμου να έρθουν στην Ερεσό; Η συντηρητική κοινωνία της Λέσβου θα άντεχε κάτι τέτοιο ή θα είχαμε «εξέγερση»; Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι τόλμησαν με τους Τούρκους τουρίστες. Ας τολμήσουμε τώρα με τις λεσβίες! Το τουριστικό ρεύμα που μπορεί να έρθει στη Λέσβο είναι τεράστιο.
 
Περισσότερες από 500 γυναίκες θα βρεθούν  και φέτος στην Ερεσό. Δύο εβδομάδες στην Ερεσό με Ζωντανή Μουσική & Παραστάσεις, Εναλλακτική επίδειξη μόδας, υπαίθριες προβολές ταινιών, χορός, αθλητισμός, Έκθεση Τέχνης, Σεμινάρια & Εργαστήρια, εκδρομές & Trips και των μερών φυσικά, το Club Nights & DJ-σετ.
 

Μοιράσου το άρθρο!